Barion Pixel

4 társas élethelyzet, amit negatívan befolyásol a belső kritikus

Szerző: | INTROVERTÁLT ÖNISMERET, KAPCSOLATOK és KOMMUNIKÁCIÓ

Szóval, mindannyian ismerjük azt a kis hangot a fejünkben, ami folyton kritizál minket, igaz? A belső kritikusunk olyan, mint egy állandóan zsémbelő szobatárs, akinek sosem lehet a kedvére tenni.

Most képzeld el, hogy ez a szobatárs nemcsak a saját életünket nehezíti meg, hanem beszivárog a kapcsolatainkba is. Hogyan?

Nos, hadd osszak meg veled 4 példát és hasznos tippet, hogyan lehet ezt a zsémbes hangot kordában tartani.

 

Hogyan befolyásolja a belső kritikus hangja a kapcsolatainkat?

 

 

1. A belső kritikus, a randevú mestere

 

Képzeld el, hogy elindulsz egy első randevúra. Csinosan felöltözöl, optimistán állsz az estéhez, majd megszólal a belső kritikusod:

„Biztos, hogy jól áll ez a ruha? Nem túl unalmas a személyiséged? Mit fogsz mondani, ha csend lesz?”

Hirtelen a magabiztos randevú mestere átalakul egy ideges, önbizalomhiányos emberkévé.

 

Tipp:

Mielőtt találkoznál valakivel, készíts egy rövid listát azokról a dolgokról, amiket szeretsz magadban. Emlékeztesd magad arra, hogy a belső kritikus csak egy nézőpont, nem az igazság. Ez segít, hogy magabiztosabban lépj be a randevú helyszínére.

 

2. A belső kritikus, a baráti kapcsolatok rombolója

 

A legjobb barátod meghív egy hétvégi kirándulásra. Először izgatott vagy, de a belső kritikus rögtön közbeszól:

„Mi van, ha nem leszel elég szórakoztató? Mi van, ha valami butaságot mondasz?”

Hirtelen már nem is tűnik olyan jó ötletnek a kirándulás, és inkább otthon maradnál.

 

Tipp:

Tudatosítsd, hogy ezek a gondolatok csak a belső kritikus hangjai. Ha ezeket hallod, vegyél egy mély levegőt, és mondd magadnak:

„Nem vagyok tökéletes, de a barátaim szeretnek azért, aki vagyok.”

 

 

3. A belső kritikus, a családi délutánok szabotőre

 

Végre összegyűlik a család egy vasárnapi ebédre. Mindenki jókedvű, de te már előre aggódsz, hogy mit fognak gondolni rólad. A belső kritikus ilyenkor is akcióba lép:

„Mi van, ha csalódást okozol nekik? Nem vagy olyan sikeres, mint a testvéred.”

 

Tipp:

Ilyenkor érdemes emlékeztetni magad, hogy a családod az, aki szeret téged minden hibáddal együtt. Próbálj arra koncentrálni, hogy élvezd a pillanatot, és ne hagyd, hogy a belső kritikus elrontsa az együtt töltött időt.

 

 

4. A belső kritikus, a munkahelyi kapcsolatok nehezítője

 

Az irodában mindannyian szeretnénk jól teljesíteni és jó kapcsolatokat ápolni a kollégáinkkal. De mi történik, ha a belső kritikus folyamatosan azt súgja, hogy nem vagy elég jó? Könnyen visszahúzódóvá válhatsz, és nehezebben építesz ki erős munkahelyi kapcsolatokat.

 

Tipp:

Emlékeztesd magad arra, hogy mindenki hibázik, és ez része a tanulási folyamatnak. Légy nyitott és őszinte a kollégáiddal, és ne félj segítséget kérni, ha szükséged van rá.

 

 

Ne engedd, hogy a belső kritikus uralkodjon!

 

A belső kritikusunk hatása messzire nyúlhat, de nem kell, hogy ő irányítson minket. Tudatosítással és gyakorlással lecsendesíthetjük ezt a hangot, és ezzel jobbá tehetjük a kapcsolatainkat. Ne feledd, hogy mindenki küzd ezzel a belső kritikus hanggal, de rajtunk múlik, hogyan kezeljük.

 

Ha többet szeretnél megtudni arról, hogyan csendesítheted le a belső kritikusodat és építhetsz erősebb kapcsolatokat, nézd meg a Sárkányszelídítő Kurzusomat. Mert mindenki megérdemli, hogy saját életének hőse legyen – még te is!

 

Tanfolyam ajánló

A Sárkányszelídítő Kurzus egy gyakorlatokkal teli önismereti eszköztárat biztosít számodra, ami segít megismerni és lecsendesíteni a Belső Kritikusodat, így növekszik az önbizalmad, a boldogságérzeted és a kreativitásod, kevesebbet stresszelsz és szorongsz, javul a produktivitásod és a kapcsolatteremtő képességed.

KATTINTSD IDE A RÉSZLETEKÉRT!

Kiss Zita

Kiss Zita

Karrier- és Kapcsolatteremtési Tanácsadó / az introvertált útkeresők mentora

Célom: csendes sorstársaim támogatása tehetségük kiaknázásában, a kommunikációs és kapcsolatteremtési képességük fejlesztésében, hogy jól érezzék magukat a bőrükben és harmonikus, boldog életet éljenek. Bővebben rólam itt olvashatsz.