Barion Pixel

4 típusú introvertált létezik a világon. Magadra ismersz?

Szerző: | INTROVERTÁLT ÖNISMERET

Az emberek hajlamosak egy kalap alá venni az introvertáltakat. Még azok is, akik értik az introvertáltság lényegét felteszik a kérdést: „Inkább egyedül szeretsz lenni vagy egy közeli barátoddal?” Ez attól függ. Sokkal több van e mögött.

 

Nem csak a szürkének, a sötétnek és a szabadságnak van ötven árnyalata, hanem az introvertáltságnak is.

Igaz nem 50, hanem csak 4 (egyes kutatások szerint): szociális, gondolkodó, aggódó és a megfontolt introvertált.

 

A legtöbb introvertáltban ez a négy típus keveredik különböző arányokban. Ritkábban fordul elő, hogy csak az egyik dominál közülük.

Az alábbiakban lerántom a leplet a részletekről. Neked csak annyi a dolgod, hogy leteszteld vagy elgondolkozz azon, benned milyen mértékben keveredik a 4 típus (már ha introvertált vagy).

 

Ha még nem tudod, hogy introvertált vagy-e, akkor először EZT A TESZTET töltsd ki.

Az introvertáltság 4 típusa

 

szociális introvertált

1. Szociális introvertált

 

A szociális introvertáltak nem félénkek társasági helyzetekben, hanem a nagyobb csoportokkal szemben a kisebb csoportokat részesítik előnyben. Nem rajonganak a nagy létszámú partikért, ahol senkit sem ismernek. Az emberek néha félreismerik őket, mert nem beszélnek magukról túl sokat.

 

Egyes napokon pedig ki sem mozdulnak otthonról vagy olyan tevékenységet választanak, amit egyedül végezhetnek (pl. olvasás, számítógépezés stb.).

 

Fontos tudnod, hogy habár a szociális introvertáltak nagyon jól érzik magukat a családjuk, barátaik társaságában, akkor is szükségük van elvonulásra a feltöltődéshez.

 

Ez azt jelenti, hogy érdemes úgy tervezniük a napjukat, hogy mindig jusson benne idő önmagukra, magányosan végzett tevékenységekre.

 

gondolkodó introvertált

2. Gondolkodó introvertált

 

A gondolkodó introvertáltak kreatívak, a külső szemlélő számára úgy tűnhetnek, mint akik gyakran elvesznek a saját fantáziavilágukban. Befelé fordulóak, megfontoltak, sok időt töltenek agyalással, önmaguk elemzésével. Gazdag és összetett belső életet élnek, gyakran gondolkoznak azon, hogy milyen emberek is ők valójában.

 

Amikor egy érdekes könyvet olvasnak vagy egy lenyűgöző filmet néznek, akkor azon gondolkodnak, vajon ők mit éreznének, vagy miként reagálnának az adott szereplő helyében.

 

Nagyon odafigyelnek a belső érzéseikre és olykor gondolatban hátralépnek egyet, hogy távolabbról („objektíven”) elemezhessék magukat. Gyakran álmodoznak vagy fantáziálnak olyan dolgokról, amik megtörténhetnének velük.

 

 

aggódó introvertált

 

3. Aggódó introvertált

 

Az aggódó introvertáltak, a szociális introvertáltakkal ellentétben, a magányt keresik, mert nagyon feszélyezettnek érzik magukat mások (ismeretlenek) társaságában. Ha belépnek egy szobába, úgy érzik, hogy mindenki őket nézi. Kiváltó oka az, hogy nem túl magabiztosak a szociális készségeiket illetően.

 

Az aggodalmuk, szorongásuk nem tűnik el akkor sem, ha már egyedül maradtak. Társasági események után hajlamosak gondolatban újra és újra lejátszani egy – egy szituációt. Elképzelni mit csinálhattak volna másként, jobban vagy csak nem olyan esetlenül.

 

Időbe telik, amíg leküzdik a szorongásukat ismeretlenek között. Azonban az is előfordulhat, hogy még barátaik társaságában is kínosan érzik magukat. Attól félnek, hogy a titkos gondolataik és érzéseik megbotránkoztatnák a családtagjaikat, barátaikat.

 

A csalódottság és kudarc miatt pedig haragot vagy szégyent érezhetnek, de ezt igyekeznek nem kimutatni.

 

 

megfontolt introvertált

 

4. Megfontolt introvertált

 

A megfontolt introvertáltak lassabb fordulatszámon pörögnek. Nem jellemző rájuk, hogy a reggeli ébredés után rögtön belevetnék magukat a dolgokba.

 

Óvatosak és megfontoltak, jól átgondolják mit mondjanak és miként cselekedjenek. Egy helyzetet szeretnek minden oldalról megvizsgálni, az összes részletét feltárni és megemészteni. Az alaposságuk miatt a döntéshozatali folyamatuk elhúzódik, a spontán cselekvés nem az ő asztaluk.

 

A saját tempójukban haladnak. A megfontoltságukat mások körülményeskedésnek, illetve lassúságnak tarthatják, de ez nem igazán érdekli őket.

 

Tartózkodóak, megválogatják kikkel kerülnek kapcsolatba. Ha bántja őket valami, azt gyakran a közeli barátaikkal sem osztják meg, saját magukban szeretik rendezni a problémáikat.

Ha már tudod, hogy introvertált vagy, akkor itt kérheted el a PDF formátumú „Milyen típusú introvertált vagy?” tesztet, amiből kiderülhet milyen arányban keveredik benned a 4 típus.

 

4-típusú-introvertált-teszt

Kiss Zita

Kiss Zita

Karrier- és Kapcsolatteremtési Tanácsadó / az introvertált útkeresők mentora

Célom: csendes sorstársaim támogatása tehetségük kiaknázásában, a kommunikációs és kapcsolatteremtési képességük fejlesztésében, hogy jól érezzék magukat a bőrükben és harmonikus, boldog életet éljenek. Bővebben rólam itt olvashatsz.