Barion Pixel

23 jel, amiből kiderül szuperérzékeny vagy-e

Szerző: | INTROVERTÁLT ÖNISMERET

 • Inkább együttműködésre törekszel, mint a hatalom megszerzésére?
 • Jobban hiszel az egyénekkel való méltányos és igazságos bánásmódban, mint a személyes előny megszerzésében?
 • Menekülsz a konfliktusok elől, ugyanakkor nagyon vonzanak a kreatív tevékenységek?
 • A természetes kedvességedet gyengeségnek tartják?
 • Nagyon intuitív vagy? Mások érzékenynek tartanak?

 

A népesség 15-20 %-a (azaz kb. minden 5. ember) szuperérzékeny, azonban nem minden introvertált szuperérzékeny, és nem minden szuperérzékeny ember introvertált.

 

A HSP (Highly Sensitive Person), azaz szuperérzékeny emberek 70 %-a introvertált, 30 %-a pedig extrovertált a szakirodalom szerint. (Szerintem ebben a 70 %-ban akadnak ambivertáltak is.)

Honnan tudom, hogy szuperérzékeny vagyok?

 

Honnan tudhatod, hogy szuperérzékeny vagy?

 

Töltsd ki például Dr. Elaine Aron Szuperérzékenységi tesztjét, ami 23 állítást tartalmaz. Ha 12 vagy több kijelentést igaznak találsz, akkor valószínűleg szuperérzékeny vagy.

 

Mi jellemző egy szuperérzékeny agyára

Mi jellemző egy szuperérzékeny ember agyára?

 

A szuperérzékeny (tudományos szakkifejezéssel Sensory Processing Sensitivity, azaz SPS) ember központi idegrendszerében a szenzoros (érzékelő) feldolgozásért felelős területek mutatnak túlérzékenységet a külső és belső ingerekkel szemben.

 

A szuperérzékeny ember heves fizikai, mentális vagy érzelmi reakciót él át külső és belső ingerek hatására.

 

Külső inger érkezhet a környezetéből vagy a körülötte tartózkodó emberektől, belső inger például a saját gondolatai, érzelmei és az élénk képzelete.

 

A szuperérzékenység alkati adottság, genetikailag örökölhető. Akárcsak az introvertáltság, ambivertáltság és extrovertáltság, a szuperérzékenység is csak egy személyiségjegy, nem pedig betegség.

 

A szuperérzékenység 4 fontos jellemzője

 

A szuperérzékenység 4 fontos jellemzője (DOES)

 

Dr Elaine Aron amerikai pszichológus szerint a szuperérzékenységnek 4 fontosabb jellemzője van (DOES):

 1. a beérkező ingerek mélyebb szintű, alaposabb feldolgozása (Depth of processing),
 2. az idegrendszer inger túltelítődésre való hajlama (Overstimulation),
 3. fokozott empátia vagy fokozott érzelmi reakciókra való hajlam (Empathy/Emotional responsivity),
 4. a finomabb részletek magasabb szintű érzékelése (Sensitive to subtleties).

 

Szuperérzékenység fontos jellemzője

 

1. A beérkező ingerek mélyebb szintű, alaposabb feldolgozása

 

Ez idő és energia igényes folyamat, amit kívülről szemlélve nem lehet látni, csak indirekt módon megfigyelni.

 

Például ha valaki sokat foglalkozik spirituális és filozófiai kérdésekkel, számára nehéz lehet a döntéshozatal, analitikus és laterális (kreatív) gondolkodás (problémamegoldás) jellemzi. Elmélyed dolgokban és empatikus az emberekkel, állatokkal is.

 

A szuperérzékeny ember teste olyan, mint egy szeizmográf, ami képes észlelni a környezete legapróbb rezgéseit, amire gyorsan és erőteljesen reagál. Ez néha kellemes tapasztalat, ami tartalmasabbá teszi az életét, néha pedig kimerítő és stresszes.

 

Szuperérzékenység fontos jellemzője

 

2. Az idegrendszer inger túltelítődésre való hajlama

 

Az apró részletek folyamatos feldolgozása kimerítő, ami több kognitív munkát igényel a szuperérzékeny embertől, mint egy átlagos érzékenységű személytől.

 

Ha az ingerszint túl magas, akkor a kognitív képességeink elkezdenek hanyatlani (pl. koncentrációs problémák, ötlethiány, leblokkolás stb.). Nagymértékű fizikai és érzelmi nyomást élünk át, ami szorongáshoz is vezethet.

 

A túltelítődés az egyik legnagyobb kihívás a szuperérzékenyek számára, mert nehéz elkerülni a kiváltó tényezőket a mindennapi életben (pl. munkahelyi megbeszélések, gyerekzsúr, zsúfolt bevásárló helyek stb.).

 

Szuperérzékenység fontos jellemzője

 

3. Fokozott empátia / érzelmi reakciókra való hajlam

 

Mind a pozitív, mind a negatív tapasztalatokra erősebben reagálnak érzelmileg a szuperérzékenyek.

A pozitív élmények nemcsak az érzelmi állapotukra vannak jó hatással, hanem a kreativitásukra és a gondolkodásukra is. Nem véletlen, hogy sok szuperérzékeny ember igyekszik kialakítani maga számára egy menedékhelyet (vagy legalább egy menedéksarkot), ahol kontrollálni tudják a környezetüket és megfelelő hangulatot tudnak teremteni maguknak.

 

A szuperérzékeny emberek empatikusabbak, sokkal jobban „olvasnak” mások arckifejezésében, érzelmeiben ugyanis az agyukban lévő „tükör neuronok” sokkal aktívabbak, ami segít megérteni mások érzéseit.

 

Sok szuperérzékeny akkor is tisztában van egy másik ember érzelmeivel, ha az nem is látható rajta. Sőt képes ráérezni helyek, helyszínek hangulatára is.

 

Szuperérzékenység fontos jellemzője

 

4. A finomabb részletek magasabb szintű érzékelése

 

A szuperérzékeny ember felfigyel olyan apróságokra is, amit más észre sem vesz.

Pl. Nem hajlandó bizonyos szövetekből készül ruhákat hordani, zajos környezetben nehezen alszik el, hamar észreveszi a legapróbb változást is a környezetében (szagok, zajok, hőmérséklet stb.).

 

Azonban nincsenek szuperebb érzékszervei (nem hall vagy lát jobban), mint másoknak, csupán az idegrendszere sokkal mélyebben és alaposabban dolgozza fel a beérkező ingereket.

 

Sok átfedést találhatsz az introvertáltság jellemzőivel, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy szuperérzékeny is vagy.

Arról se feledkezz meg, hogy a szuperérzékenységnek is fokozatai vannak, azaz lehetsz a skála alján, közepén vagy éppen a tetején is.

 

A szuperérzékenység 23 jele

 

23 jellemző, ami arra utal, hogy szuperérzékeny vagy

 

Nem minden jellemző vonatkozik minden egyes szuperérzékeny emberre.

 

1. Hangos, zsúfolt helyeken (pl. bárban, étteremben vagy partin) ahol túl sok impulzus éri az érzékszerveidet könnyen elbambulsz, kikapcsolsz. Korán lelépsz az ilyen eseményekről, vagy el sem mész rájuk.

 

2. TV csatornát váltasz a reklámok alatt, különösen, ha az éhezés, az agresszivitás vagy állatbántalmazás a műsor témája.

Nagyon megérint mások (emberek, állatok) szenvedése, és fizikai fájdalmat is kiválthat, ha erről kell beszélned, olvasnod vagy hallanod.

 

3. Van egy bevált reggeli és esti rutinod, minden nap ugyanúgy tenni dolgokat, ez megnyugtató számodra. A változás stresszesebb és megterhelőbb a szuperérzékenyek számára.

 

4. Könnyen megijedsz és képes vagy úgy felpattanni, mint egy rémült macska. Az idegrendszered alapból „magas fordulatszámon pörög”, szóval már egy kisebb adag impulzus kiváltja az „üss vagy fuss” reakciót.

 

Többet stresszelsz szuperérzékeny emberként

 

5. Ha valaki felemeli a hangját, az könnyen stresszessé tehet, szorongást válthat ki belőled. A konfliktusok, még az apró nézeteltérések is túlingerelhetik a szuperérzékenyeket.

 

Az iskolában, ha a tanár összeszidta az egyik osztálytársadat, magadra vetted, pedig nem tettél semmi rosszat.

Felnőttként, ha feszültség támad közted és egy szeretted között, akkor fizikai rosszul lét kerülgethet, problémád támadhat az alvással és az étkezéssel.

 

6. Ideges leszel és kényelmetlenül érzed magad akkor is, ha teljesen idegenek veszekszenek (pl. egy közeledben ülő pár egy étteremben).

 

7. Stresszessé válhatsz, ha valamit határidő előtt kell befejezned. A határidő mindenki számára stresszes, de a szuperérzékenyek különösen érzékenyek az időnyomásra.

Egy időre kitöltendő teszt vagy egy hosszú teendő lista könnyen pánikot válthat ki belőlük.

 

8. Kiemelkedő empátiád miatt, könnyen átveszed mások érzéseit. Néha azt sem tudod, hogy az átélt érzelem a tied vagy valaki másé.

Érzelmi szivacsnak lenni nagyon megterhelő és kimerítő lehet.

 

9. Ha egy szeretted stresszes, akkor te is stresszes leszel. Amikor a gyereked, párod boldogtalan, te is szomorú leszel. Amikor megpróbálod jobb kedvre deríteni, nem érti, hogy ezzel nemcsak az ő rossz érzéseit, hanem a sajátodat is szeretnéd elűzni. (Lásd 8. pont.)

 

10. Egy átlagos munkanap is teljesen kimerítő lehet számodra. Túl sok a zaj, túl sok az elvárás. Hazaérkezve néha egyenesen a hálószobába mész, besötétítesz és csendben pihensz egy kicsit, hogy megnyugtasd a túlstimulált idegeidet.

 

 

Érzékeny szaglás ízérzékelés

 

11. Érzékeny a szaglásod. A jó illatok felvillanyoznak, a rossz szagok kiborítanak. Ha valakinek túl erős parfümillata van, akkor igyekszel távol kerülni tőle, mert könnyen túlingerelheti a már amúgy is érzékeny érzékszerveidet.

 

Érzékeny lehetsz a kémiai szerekre, mint pl. üzemanyag és élelmiszer adalékanyagok, festékek, parfümök, tisztítószerek stb.

 

12. A fokozott ízérzékelésed miatt bizonyos ételeket kedvelsz, másokat ki nem állhatsz. Talán a tenger gyümölcseitől hányingered van, a bogyós gyümölcsöket túl fanyarnak, a keserű csokoládét pedig isteninek találod.

 

13. Érzékeny vagy a vércukorszinted ingadozására. Ha éhes vagy, akkor IGAZÁN éhes vagy. Nem leszel képes koncentrálni és ingerlékennyé, nyűgössé válsz.

 

14. A koffein, az alkohol és a gyógyszerek nagyon befolyásolnak. Csökkentsd a bevitelüket és kerüld az együttes használatukat.

 

15. Mindig igyekszel a számodra optimális hangerőt fenntartani, legyen szó zenéről, TV-ről vagy a fülhallgatódról. Igyekszel kezed ügyében tartani a távirányítót, mert a túl nagy hangerő nemcsak zavaró, hanem egyenesen fizikai fájdalmat okoz.

 

16. Nagy rajongója vagy a szépségnek, legyen az környezeti, szépművészeti, zenei, szavak vagy gondolatok. Hatására például könnyen elsírod magad, áhítat és teljesség tölt el vagy testen kívüli élményt élsz át.

 

17. Nagyon színes és gazdag belső életet élsz, így intenzív, életszerű álmaid (néha rémálmaid) vannak.

 

18. Nem tűröd túl jól a fájdalmakat (alacsony a fájdalomküszöböd). Erős vagy, megtanultad kezelni a fájdalmat, de ha mások tudnák, hogy te min mész keresztül!

 

19. Gyakran utasítasz vissza társasági meghívásokat, még akkor is, ha extrovertált vagy. Nem azért, mert nem szereted a barátaidat. Nem vagy embergyűlölő remete.

Szuperérzékeny emberként vannak olyan estéid, amikor a túlstimulált tested és lelked egyszerűen nem tud több ingert elviselni. Mentális és fizikai egészséged érdekében olykor nemet kell mondanod.

 

a szuperérzékenyek nagy

 

20. Ha más emberek fizikailag rosszul érzik magukat, pontosan tudod, hogy miért. A világítás túl erős, a székek kemények, az elrendezés klausztrofóbiát vált ki.

Olyan apró részleteket is észreveszel, amit mások nem. Igaz, ezeket nem feltétlenül osztod meg másokkal, mert nem akarsz panaszkodni vagy túl kötekedőnek tűnni.

 

21. Nagyon jó megfigyelő vagy. Szuperérzékenyként már a gyereked hangtónusából tudod, hogy titkol valamit. Egy bizonyos téma említésekor érzékeled a partneredben megjelenő feszültséget. Észreveszed, ha a barátod szeme felcsillan egy új ismerős említésekor. Szinte semmi sem kerülheti el a figyelmedet.

 

22. Sok alvásra van szükséged. Az alvás nemcsak az öngondoskodás egy formája, hanem a túlfeszített idegeid lecsillapításának és érzelmeid feldolgozásának egy módja. Fontos, hogy időben ágyba kerülj.

 

23. Könnyen elárasztanak az érzelmek. Szuperérzékenyként mélyen átéled az élet örömeit és a bánatait is. Ez mentálisan és érzelmileg is kimerítő.

Jelei lehetnek például a dekoncentráltság, váratlanul fellépő szorongás, aggodalom stb. Érzelmileg megterhelő helyzetekben „lefagyhatsz” vagy bezárkózhatsz.

 

Szuperérzékeny hírességek

 

Íme néhány szuperérzékenynek tartott híresség

 

Tudósok:

Albert Einstein, Carl Jung, Sir Isaac Newton, Thomas Alva Edison, Charles Darwin, Jane Goodall

 

Politikusok, spirituális vezetők:

Abraham Lincoln, Harry S. Truman, Martin Luther King, Jr., Malcolm X Eleanor Roosevelt

Mahatma Gandhi, Dalai Láma, Kalkuttai Szent Teréz (Teréz anya)

 

Írók, költők:

Edgar Allan Poe, Ralph Waldo Emmerson, W.B. Yeats, D.H. Lawrence, Henry David Thoreau, Walt Whitman, Deepak Chopra, Joseph Campbell

Emily Dickenson, Virginia Woolf

 

Zenészek, énekesek, dalszövegírók:

John Lennon, Leonard Cohen, Bob Dylan, Elton John, Neil Young, Jim Morrison, Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart

Janis Joplin, Alanis Morissette, Céline Dion, Dolly Parton, Barbra Streisand

 

Szuperérzékeny hírességek

 

Festők:

Leonardo Da Vinci, Salvador Dali, Pablo Picasso, Georgia O’Keefe, Frida Kahlo

 

Filmesek:

Orson Welles, Alfred Hitchcock, George Lucas, Michael Moore, Walt Disney, Steven Spielberg

 

Színészek:

Woody Allen, Anthony Hopkins, Elijah Wood, Jim Carrey, Adrien Brody, Eddie Murphy, Joaquin Phoenix

Greta Garbo, Judy Garland, Katharine Hepburn, Nicole Kidman, Scarlett Johansson, Winona Ryder, Glenn Close

 

Összegzés:

 

 • A szuperérzékenység genetikailag kódolt, tehát örökölhető.

 

 • A szuperérzékenység nem betegség, amit ki kell kúrálni, hanem egy személyiségvonás, ahogy az introvertáltság is.

 

 • Az érzékenység mértéke egyénenként változó, például nem mindenki érzékeny a szagokra, vagyis a különböző jellemzők különböző mértékű reakciót válthatnak ki különböző helyzetekben.

 

 • A szuperérzékenység számos előnnyel jár (pl. magas empátia, erős intuíció, művészi kreativitás, összefüggések átlátása stb.), ugyanakkor meg kell küzdeni az érzékszervi túlterheltséggel, idegi kimerültséggel, a kiégés veszélyével is.

 

 • Gondolj úgy az érzékenységedre, mint egy erősségedre, amire támaszkodhatsz és építhetsz.

 

Szuperérzékenységi teszt

Felhasznált források: Wikipédia, Psychologytoday, Highlysensitiverefuge, hírességek

Elaine N. Aron: Szuperérzékeny vagyok? (könyv); Ilse Sand: Szeresd önmagad! – Útmutató szuperérzékenyekhez és más sebezhető lelkekhez (könyv)

 

Kiss Zita

Kiss Zita

Karrier- és Kapcsolatteremtési Tanácsadó / az introvertált útkeresők mentora

Célom: csendes sorstársaim támogatása tehetségük kiaknázásában, a kommunikációs és kapcsolatteremtési képességük fejlesztésében, hogy jól érezzék magukat a bőrükben és harmonikus, boldog életet éljenek. Bővebben rólam itt olvashatsz.