Barion Pixel

5 tipp a profi szakemberek felkutatásához

Szerző: | KAPCSOLATOK és KOMMUNIKÁCIÓ, MUNKA és KARRIER

Téged is foglalkoztat időnként hogyan kutass fel egy profi szakembert, akiben megbízhatsz?

A számodra legmegfelelőbb, az „igazi” szakember megtalálása időigényes és erőpróbáló feladat lehet.

Hol keresd őt? Mire figyelj döntésed meghozatalakor? Kinek szavazz bizalmat? Mit tegyél, ha mégsem váltja be a hozzáfűzött reményt?

Olvasd el tippjeimet, hátha neked is beválnak.

 

így találtam introvertáltként igazi szakemberre

 

Hogyan kutattam fel introvertáltként egy profi szakembert?

 

Mindannyian arra vágyunk, hogy a dolgaink rendben menjenek és a problémáink gyorsan és hatékonyan megoldódjanak. Mindez általában simán is megy, ha van kihez fordulnunk segítségért.

 

Időszerű lenne befestetni és levágatni a hajadat? Nosza, elő a telefont és egyeztetheted is az időpontot a kedvenc szakembereddel, a fodrászoddal.

Pecsétes lett az öltönyöd vagy kosztümöd, így vegytisztításra szorul? Semmi gond, hazafelé beugrasz a már kipróbált és jól bevált mosodába.

 

Mi történik akkor, ha a kedvenc fodrászod másik városba költözik (szülési szabadságra megy), a mosoda bezár vagy olyan szakemberre lesz szükséged, akire korábban nem volt?

 

(Kedves Férfi Olvasóim, elnézést, de csajos témát fogok felvetni, azonban az elvek átültethetőek pasis dolgokra is!)

 

Introvertáltként hogyan találtam rá az ideális szakemberre zéró szakismerettel?

 

Kihívás: találni egy műkörmöst, aki a saját körmömet erősíti meg (nem vágytam hosszabbításra), tartós és szép munkát ad ki a kezei közül

A szakismeretem a körömlakkozásig terjedt, ami azonban sosem sikerült tartósra. (Sajnos nincs hozzá türelmem.)

 

kérj ajánlást

 

  1. Referencia, azaz ajánlás kérése

Biztonságra törekvő introvertáltként szeretek utánanézni a dolgoknak, az ajánlásoknak is.

Ebből következik, hogy a „versenyből” azok rögtön ki is estek, akikre nem találtam rá az interneten, hogy megnézhessem a munkáikat.

 

Tipp:

Mindig kérdezd meg a barátaidat, ismerőseidet (bármilyen kevesen is legyenek), hogy tudnak-e valakit ajánlani. Ha máshol élnek, mint te, akkor abban segíthetnek, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venned a választásnál.)

 

tanulmányozd a szakterületet és személyes profilokat

 

  1. Szakterülethez tartozó cikkek böngészése

Nem érdemes túlzásba vinni, de nekem segített információt gyűjteni például arról, mit takar a műköröm fogalma, milyen típusai vannak, milyen a jó műköröm és mire érdemes figyelnem, amikor szakembert választok.

 

Tipp:

Bármilyen probléma, kihívás előtt állsz is érdemes kicsit megismerni az adott témát, szakmát, hogy a megfelelő kérdéseket tudd majd feltenni és segítsen a döntéshozásban.

 

  1. Szakmai oldalakon lévő személyes profilok áttekintése

Több műkörmös szakmai oldalon rákerestem a lakóhelyem közelében megtalálható szakemberekre és végigböngésztem az oldalaikat. Azok, akik semmit sem írtak magukról, illetve kevés friss fotó volt a munkáikról, ki is estek a rostán.

 

Tipp:

Természetesen beütheted a Google vagy a Facebook keresőjébe is a kulcsszavakat (pl. műkörmös+város) és olyan (gyűjtő)weboldalakra is eljuthatsz, amelyeknek a létezéséről nem is volt tudomásod!

 

rangsorolj és hallgass a megérzéseidre

 

  1. Rangsorolj! Hallgass a megérzéseidre!

Mi alapján döntöttem végül Annamari mellett? Bölcs gondolatok gyűjtőjeként megragadta a figyelmemet az általa választott idézet. Tetszett a pár soros, fényképes bemutatkozása és a sok mellékelt fotó a munkáiról.

A megérzésemre hallgatva egy (ambivertált) lélektársa találtam, aki segít a kreatív ötleteimet vászonra (10 körömre) vinni. 🙂

 

Tipp:

Természetesen telefonon is beszélhetsz a jelöltekkel, és felteheted a kérdéseidet, amikre nem kaptál választ az adatlapjából.

Mindig figyelj oda, hogy mit súgnak az ösztöneid! Vannak jelek, amik tudattalanul is nyomot hagynak bennünk.

Ha végképp nem tudsz dönteni, akkor írd fel cetlikre a lehetőségeidet, keverd őket össze és húzz egyet. (Én így döntöttem az egyik internetes társkereső mellett, de ez már egy másik siker történet.)

 

ha nem válik be merj váltani

 

  1. Ha nem válik be, akkor merj váltani.

Nincs olyan, hogy rossz döntés, mert az adott pillanatban az volt a legjobb választás.

Azonban van, hogy egy vagy két alkalom után sem találjuk a közös hangot a választott szakemberrel, mert nem működik a „kémia” közöttünk.

Introvertáltság ide vagy oda, ilyenkor érdemes szakembert váltanunk. Ez bizalmi kérdés.

 

mit tegyél hogy te legyél a kiválasztott?

 

Mit tegyél, hogy Te legyél a kiválasztott?

 

Nem hiszem, hogy én vagyok az egyedüli, aki az internet segítségével igyekszik szakembereket felkutatni. Nézzük meg az érme másik oldalát, mert biztosan Te magad is szakértője vagy valaminek!

 

mutasd meg az elért eredményeidet

 

  1. Mutasd meg az elért eredményeidet!

Kérj ajánlást, azaz referenciát az elvégzett munkáidról, a szakértelmed bizonyítékáról, és oszd is meg őket.

Ez lehet például fotó (lásd az én halloween hangulatú körmömet), szöveges hozzászólás, köszönő e-mail megosztása stb.

Egy idő után, az elégedett ügyfél magától is ajánl téged az ismeretségi körében, de van, aki csak a szemének hisz és utánad szeretne nézni.

 

legyél megtalálható az interneten

 

  1. Legyél megtalálható az interneten (szakmai oldalak, saját blog, weblap, közösségi média)

A személyes profilod, elérhetőségeid (e-mail, telefon, weboldal) mindig legyenek naprakészek. A bemutatkozásodba csempészd bele az egyéniségedet. Referenciamunkáidról sem feledkezz meg!

 

ne titkold a szakértelmedet

 

  1. Írj a szakterületedről, elért eredményeidről hasznos, ügyfélbarát cikkeket

Lehet ez egy rövid poszt a Facebookon vagy egy hosszabb bejegyzés egy weboldalon. (Tudod, nemcsak saját weboldalon lehet cikkeket megosztani.)

Ha te nem is írsz cikkeket, véleményed biztosan van a szakterületedről. Szólj hozzá. Egy – két gondolatot kiemelve oszd meg a véleményeddel kiegészítve.

Kiss Zita

Kiss Zita

Karrier- és Kapcsolatteremtési Tanácsadó / az introvertált útkeresők mentora

Célom: csendes sorstársaim támogatása tehetségük kiaknázásában, a kommunikációs és kapcsolatteremtési képességük fejlesztésében, hogy jól érezzék magukat a bőrükben és harmonikus, boldog életet éljenek. Bővebben rólam itt olvashatsz.