Barion Pixel

10 introvertált erősség, ami a csendes emberek sikerének forrása

Szerző: | INTROVERTÁLT ÖNISMERET

Állj csak meg egy pillanatra, és gondolkozz el a következő kérdésen (akár introvertált, ambivertált vagy extrovertált vagy):

 

„Milyen célt szeretnék a közeljövőben elérni?”

 

Egy vaskos bankszámla? Hírnév? Viszonzott szerelem? Szerető család? Szakmai előléptetés? Elismerés? Megbecsülés? Boldogság? Megvilágosodás? Világ körüli út? Sikeresen teljesített futóverseny?

 

A sort többek között folytathatnám még fizikai vagyontárgyak részletezésével, bakancslistán szereplő élmények megvalósításával és érzésekkel, amiket szeretnél átélni.

Abban biztos lehetsz, hogy a siker kulcsa a kezedben van!

Fordítsd hát a figyelmedet magad felé! Pontosabban az erősségeidre.

 

Kedves Csendes, Introvertált Sorstársam!

 

Igen. Jól látod! Többes számot használtam. Ugyanis sok erősséged van ám!

Az alábbiakban azokra hívom fel a figyelmedet, amiket Dr. Sylvia Löhken (nyelvész, kommunikációs szakember, coach) hangsúlyozott ki „A csend ereje” című könyvében.

 

A csendes, befelé-forduló azaz introvertált ember 10 leggyakoribb erőssége

 

1. Lényeglátás

 

A csendes emberek agya folyton jár, ugyanis az őket ért benyomásokat fel kell dolgozniuk. A beérkező információt több szűrőn is megfuttatják, így amikor végül megszólalnak, akkor arra igazán érdemes odafigyelni.

Tartalmas, minőségi beszélgetésekre törekszenek, ahol kevés hangsúlyt kap az előadásmód. A felszínesség helyett a mélységet preferálják.

 

2. Óvatosság

 

Alaposan megfigyelnek és megfontolnak mindent, mielőtt kockázatot vállalnának, vagy bármilyen kijelentést tennének.

 

Tisztelettel és tapintatosan bánnak a beszélgetőtársaikkal, mélyre ásnak, ugyanakkor önmagukról az információt visszafogottan adagolják.

 

3. Koncentráció

 

Képesek egy dologgal hosszan, elmélyülten, teljes erőbedobással foglalkozni. Figyelmük nem terelődik el, mert kevesebb visszajelzésre, külső benyomásra van szükségük, mint az extróknak.

 

4. Odafigyelés

 

Csendes emberként képesek az átlagosnál sokkal jobban odafigyelni a másikra. A beszélgetéseik nem monológok sorozata, hanem igazi párbeszéd. Ki tudják szűrni a lényeges információkat, felismerik a beszélgetőtársuk igényeit, reflektálnak rá és megajándékozzák a teljes figyelmükkel.

 

5. Nyugalom

 

A túlingereltség elkerülése miatt képes a belső nyugalom megteremtésére, egy meditatív állapot elérésére. Ez többek között segít az összpontosításban (növekszik a teljesítőképességük) valamint a pozitív életszemlélet kialakításában is.

 

6. Analitikus gondolkodás

 

Ez főként a bal agyféltekés introvertáltak erőssége. Ők nem csak a környezetükben, hanem a fejükben is képesek rendet teremteni. A döntéseikben inkább az értelmükre hallgatnak, nem az érzelmeikre.

 

Kiemelkednek az információkeresésben, összehasonlításban, átlátják a komplex összefüggéseket, struktúrát tudnak vinni a nehezen áttekinthető szituációkba.

 

7. Függetlenség

 

Nem okoz gondot az egyedüllét, sőt az energiájuk visszaszerzése miatt szükségük is van rá.

Kevésbé vannak ráutalva a külső visszajelzésekre, értékelésekre. A saját értékítéletüket szem előtt tartva felelősségteljesen végzik a munkájukat. Ez önállóságot és belső szabadságot teremt.

 

8. Állhatatosság

 

Kitartanak egy ötlet vagy dolog mellett, akkor is, ha akadályba ütköznek. Alaposak, lelkiismeretesek, a figyelmüket nem könnyű elterelni, türelmesen törnek a cél felé.

 

9. Empátia

 

A csendes emberek könnyen belehelyezkednek a beszélgetőtársuk helyzetébe, hamar megértik a „működését” és így ki tudják következtetni, hogy mi a fontos a másik számára.

Felismerik a kompromisszum lehetőségét, s így békésen oldanak fel konfliktus helyzeteket.

 

10. Írás

 

Előnyben részesítik az írásbeliséget, ami lehet pl. napló, heti tervező naptár, SMS, e-mail, levél, blog, közösségi média stb. Így a kommunikációt megelőzően elegendő idejük van az információk átszűrésére, mérlegelésére majd a tartalmas gondolataikat megosztására.

 

Introvertált alkatként, csendesen a siker útjára lépni

 

Mit szólsz? Magadra ismersz?

 

Ha szeretnéd, akkor helyezd el az egyes erősségeket egy 10 pontos skálán. Talán az egyikre 5 pontot (a nagyon önkritikusok mennek csak 5 alá), a másikra 8-t adsz magadnak.

 

Persze a pontozásnak nincs túl nagy jelentősége. Ha holnaptól jobban odafigyelsz magadra (gondolataidra, tetteidre), akkor ebből a 10 erősségből egyre többet azonosíthatsz be, és utána már tudatosan építhetsz is rájuk.

 

 

IDE KATTINTVA töltsd le infografikát PDF-ben.

 

Az életed minden területén számíthatsz az erősségeidre. Támaszkodj rájuk, hogy elérd a megfogalmazott céljaidat és kiteljesedett, boldog életet élj!

 

Kiss Zita

Kiss Zita

Karrier- és Kapcsolatteremtési Tanácsadó / az introvertált útkeresők mentora

Célom: csendes sorstársaim támogatása tehetségük kiaknázásában, a kommunikációs és kapcsolatteremtési képességük fejlesztésében, hogy jól érezzék magukat a bőrükben és harmonikus, boldog életet éljenek. Bővebben rólam itt olvashatsz.