10 introvertált erősség, ami a csendes emberek sikerének forrása

Szerző: | INTROVERTÁLT ÖNISMERET

Állj csak meg egy pillanatra, és gondolkozz el a következő kérdésen (akár introvertált, ambivertált vagy extrovertált vagy):

 

“Milyen célt szeretnék a közeljövőben elérni?”

 

Egy vaskos bankszámla? Hírnév? Viszonzott szerelem? Szerető család? Szakmai előléptetés? Elismerés? Megbecsülés? Boldogság? Megvilágosodás? Világ körüli út? Sikeresen teljesített futóverseny?

 

A sort többek között folytathatnám még fizikai vagyontárgyak részletezésével, bakancslistán szereplő élmények megvalósításával és érzésekkel, amiket szeretnél átélni.

Abban biztos lehetsz, hogy a siker kulcsa a kezedben van!

Fordítsd hát a figyelmedet magad felé! Pontosabban az erősségeidre.

 

Kedves Csendes, Introvertált Sorstársam!

 

Igen. Jól látod! Többes számot használtam. Ugyanis sok erősséged van ám!

Az alábbiakban azokra hívom fel a figyelmedet, amiket Dr. Sylvia Löhken (nyelvész, kommunikációs szakember, coach) hangsúlyozott ki „A csend ereje” című könyvében.

 

A csendes, introvertált emberek 10 erőssége

 

1. Lényeglátás

A csendes emberek agya folyton jár, ugyanis az őket ért benyomásokat fel kell dolgozniuk. A beérkező információt több szűrőn is megfuttatják, így amikor végül megszólalnak, akkor arra igazán érdemes odafigyelni. Tartalmas, minőségi beszélgetésekre törekszenek, ahol kevés hangsúlyt kap az előadásmód. A felszínesség helyett a mélységet preferálják.

 

2. Óvatosság

Alaposan megfigyelnek és megfontolnak mindent, mielőtt kockázatot vállalnának, vagy bármilyen kijelentést tennének. Tisztelettel és tapintatosan bánnak a beszélgetőtársaikkal, mélyre ásnak, ugyanakkor önmagukról az információt visszafogottan adagolják.

 

Képesek egy dologgal hosszan, elmélyülten, teljes erőbedobással foglalkozni. Figyelmük nem terelődik el, mert kevesebb visszajelzésre, külső benyomásra van szükségük, mint az extróknak.

 

4. Odafigyelés

Csendes emberként képesek az átlagosnál sokkal jobban odafigyelni a másikra. A beszélgetéseik nem monológok sorozata, hanem igazi párbeszéd. Ki tudják szűrni a lényeges információkat, felismerik a beszélgetőtársuk igényeit, reflektálnak rá és megajándékozzák a teljes figyelmükkel.

 

5. Nyugalom

A túlingereltség elkerülése miatt képes a belső nyugalom megteremtésére, egy meditatív állapot elérésére. Ez többek között segít az összpontosításban (növekszik a teljesítőképességük) valamint a pozitív életszemlélet kialakításában is.

 

Ez főként a bal agyféltekés introvertáltak erőssége. Ők nem csak a környezetükben, hanem a fejükben is képesek rendet teremteni. A döntéseikben inkább az értelmükre hallgatnak, nem az érzelmeikre. Kiemelkednek az információkeresésben, összehasonlításban, átlátják a komplex összefüggéseket, struktúrát tudnak vinni a nehezen áttekinthető szituációkba.

 

7. Függetlenség

Nem okoz gondot az egyedüllét, sőt az energiájuk visszaszerzése miatt szükségük is van rá. Kevésbé vannak ráutalva a külső visszajelzésekre, értékelésekre. A saját értékítéletüket szem előtt tartva felelősségteljesen végzik a munkájukat. Ez önállóságot és belső szabadságot teremt.

 

8. Állhatatosság

Kitartanak egy ötlet vagy dolog mellett, akkor is, ha akadályba ütköznek. Alaposak, lelkiismeretesek, a figyelmüket nem könnyű elterelni, türelmesen törnek a cél felé.

 

9. Empátia

A csendes emberek könnyen belehelyezkednek a beszélgetőtársuk helyzetébe, hamar megértik a „működését” és így ki tudják következtetni, hogy mi a fontos a másik számára. Felismerik a kompromisszum lehetőségét, s így békésen oldanak fel konfliktus helyzeteket.

 

 

Előnyben részesítik az írásbeliséget, ami lehet pl. napló, heti tervező naptár, SMS, e-mail, levél, blog, közösségi média stb. Így a kommunikációt megelőzően elegendő idejük van az információk átszűrésére, mérlegelésére majd a tartalmas gondolataikat megosztására.

 

Csendesen a siker útjára lépni

 

Mit szólsz? Magadra ismersz?

Ha szeretnéd, akkor helyezd el az egyes erősségeket egy 10 pontos skálán. Talán az egyikre 5 pontot (a nagyon önkritikusok mennek csak 5 alá), a másikra 8-t adsz magadnak.

 

Persze a pontozásnak nincs túl nagy jelentősége. Ha holnaptól jobban odafigyelsz magadra (gondolataidra, tetteidre), akkor ebből a 10 erősségből egyre többet azonosíthatsz be, és utána már tudatosan építhetsz is rájuk.

 

Emlékeztetőül töltsd le az összegző infografikát erről a 10 introvertált erősségről.

 

Az életed minden területén számíthatsz az erősségeidre. Támaszkodj rájuk, hogy elérd a megfogalmazott céljaidat és kiteljesedett, boldog életet élj!

 

 

Szeretnél az elsők között értesülni

az új tesztekről, kvízekről, tudásanyagokról?

Csatlakozz a K.Ú.T. közösségéhez!

Kiss Zita

Kiss Zita

karrier-tanácsadó, az introvertált útkeresők mentora

Több, mint 20 éves HR-es gyakorlattal rendelkezem, kiemelt szakterületem az egyéni és csoportos fejlesztések, képzések. Cikkeimnek, oktató anyagaimnak célja, hogy csendes sorstársaimat segítsem a láthatatlanná tévő köpenyük levételében és tehetségük magabiztos prezentálásában extrovertált világunkban. Bővebben rólam itt olvashatsz.

8 ötlet, hogy hatékonyabban old meg a konfliktusaidat.

Csendes introvertáltként mikor válaszd a konfliktuskerülést, és miként kezeld a felmerülő konfliktusokat a saját, egyéni stílusodban?

Summary
10 introvertált erősség, ami a csendes emberek sikerének forrása
Article Name
10 introvertált erősség, ami a csendes emberek sikerének forrása
Description
A csendes, introvertált emberek többek között az alábbi 10 erősségük felismerésével és tudatosításával aktívan hozzájárulhatnak a céljaik, álmaik eléréséhez.
Author
Publisher Name
kreativutkeresestudatosan.hu
Publisher Logo