Barion Pixel

Ezek introvertált állatok az MBTI besorolás alapján

Szerző: | INTROVERTÁLT ÖNISMERET

Feltették már neked azt a kérdést, hogy „Milyen növény / állat lennél?”

Én már elmerengtem rajta.

 

Egyes kutatások szerint az emberek 30-50%-a introvertált és az állatvilágban is találunk lassan oldódó, befelé forduló típusokat.

 

Elterjedt nézet, hogy a macskák introvertáltak, a kutyák pedig extrovertáltak.

A saját kutyámat elnézve az is tény, hogy közöttük is vannak introvertáltak, akik egyedül, félrevonulva töltik fel energiaraktárukat.

 

A Myers-Briggs-típusindikátor (röviden MBTI) egy a népszerű személyiségtesztek közül és 16 személyiségtípust különböztet meg.

A teszt által vizsgált egyik tulajdonságpár az Extravertált (ez a jungi szóhasználat, a köztudatban az extrovertált verzió terjedt el) és Introvertált.

Az alábbi táblázatban röviden összefoglaltam az MBTI lényegét.

 

A 16 MBTI típus alapján nemcsak embereket soroltak már be, hanem például képregényhősöket, sorozatszereplőket, regényalakokat is. Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül a gazdag állatvilágot sem.

 

Most csak arra a 8 állatfajra koncentrálok, amelyeket az introvertált a kategóriába soroltak be. Úgy gondolom, hogy ez egy szubjektív, de mindenképpen elgondolkodtató lista. A fenti összegző MBTI tábla segít a rövidítések kibogozásában, ha érdekel. 🙂

 

Introvertált állatok

 

 

INTP: Bagoly

 

A baglyok logikusan gondolkodó elmével rendelkeznek. Figyelmesek és csendesek. Egyedül dolgoznak és nem élnek társasági életet, kivéve, amikor randiznak. Nincs türelmük a szabályok betartásához, még akkor sem, ha azt más baglyok alakították ki. Bár nem túl barátságosak, de érzékenyek és bölcsek.

 

Háziállatként a baglyok sosem veszítik el a természetes vadságukat, kivéve, ha születésüktől fogva foglalkoznak velük. Azokat a baglyokat tudják csak solymászkodásra használni, akiket meg tudnak szelídíteni fióka korukban, amikor éppen csak kinyílt a szemük. Ezeknek a madaraknak a megszelídítése kihívást jelent. A bagoly egy független lény és csak akkor válik ragaszkodóvá, ha éhes.

 

 

INTJ: Polip

 

Ahogy az INTJ típus, úgy ezek a tengeri lények is függetlenek, intelligensek és kreatívak. A polipok tudatában vannak az éles eszüknek, a problémamegoldó képességüknek. Elég okosak ahhoz, hogy tudják mikor túl nagy már egy kihívás számukra. Hacsak nem táplálékról van szó, akkor ügyet sem vesznek az óceán többi lakójára. Egyedül dolgoznak.

 

A tengerbiológusok szerint a polip az egyik legokosabb tengerlakó. Néhányuk a karját úgy mozgatja, amivel más tengeri állatok alakját, mozgását utánozza. Fogságban úgy játszanak, mint a gyerekek a medencében. Megragadják a játékokat, majd hagyják őket lesüllyedni, hogy újra elkaphassák őket. Élelem után kutatva képesek megszökni az akváriumból. Még halászhajókra is felmásznak és dobozokat nyitnak fel, hogy megegyék a rákokat. A polipból sosem lesz házi kedvenc.

 

 

INFJ: Farkas

 

Az INFJ farkasoknak, akár az embertestvéreiknek, van erkölcsük és értékrendjük. Gyakran kreatívak és ösztönzők, megérzik mások hangulatát, de nem sokat mutatnak meg magukból, amíg a teljes bizalom ki nem alakul közöttük. Intenzíven aggódnak barátaik és családtagjaik jólétéért. Még akkor is titokzatosak maradhatnak, ha mások jól megismerik őket. A falkatagok védelmezőknek és természetes vezetőknek tekintik az alfa farkasokat.

 

Néhány ember tartja csupán a farkasokat házi kedvencként, mert a szocializációjuk csak akkor lehetséges, ha kéthetes kora előtt adoptálják a kölyköt. Az első 4 hónapban távol kell tartani őt a többi kutyától, hogy kötődés alakuljon ki a tulajdonosával. A házi kedvencként tartott farkasok felnőtt korukra kiszámíthatatlanná és veszélyessé válhatnak. 25 – 40 négyzetkilométer szabad területre van szükségük a testmozgásra. Futkosnak, vadásznak, mindig mozgásban vannak. Ezek az intelligens és domináns állatok nem arra teremtettek, hogy az emberekkel éljenek.

 

 

INFP: Szurikata

 

A szurikáták hűségesek a családjaikhoz és barátaikhoz. Összetartanak és az értékrendjük szerint élnek. A viselkedésük a velük született idealizmusukat és a békés együttélés vágyát tükrözik. Mindenre kíváncsiak, ami körülöttük zajlik és nyitottak az új tapasztalatokra. Ugyanakkor agresszívvé válnak, ha családjukat veszély fenyegeti.

 

Ahogy a legtöbb INFP, a szurikáták barátságosak és lazák, de éber elméjük van. A vadonban a család egyik tagja őrködik, míg a többiek étel után kutatnak. Néhány ember a média által keltett figyelem miatt olykor adoptál párat ezek közül a szőrös teremtmények közül. Általában több velük a munka és a kockázat, mint amire számítanak. Bár a szurikáták nagyon cukik, de hajlamosak kárt tenni a háztartási cikkekben és néha gyerekeket is megsebesíthetnek. A speciális diétájuk és állatorvosi ellátásuk egy kisebb vagyon.

 

 

ISFP: Lajhár

 

A lajhárok ugyanolyan laza béketeremtők, mint a humán ISFP-k. Úgy veszik a dolgokat, ahogy jönnek és a jelenben élnek. Más lajhárok társaságában gondoskodóak és figyelmesek. Habár vannak elveik, nem csinálnak belőlük ügyet. Elkerülik, hogy összeütközésbe kerüljenek másokkal vagy kiálljanak a jogaikért. Bár az emberek lustának tartják őket, az igazság az, hogy csak lezserebbek, mint mi.

 

Néhány ember háziállatként tartja a lajhárokat, akik eléggé függővé válhatnak a gazdáiktól, a gyerekekkel gyengédek. Mivel lassan mozognak, nem okoz problémát lépést tartani velük. Nagy élőhelyre van szükségük, ahol tartósan meleg van és sok a magas megmászható fa. A speciális diétájukra is figyelni kell a nyomelemek megfelelő pótlása miatt, valamint az állatorvosi költségeik sem lesznek alacsonyak.

 

 

ISFJ: Szarvas

 

A szarvasok nyugodt lények, de nagyon éberek a környezetükre. A fejlett érzékszerveik segítenek elkerülni a veszélyeket. A vadászidényben igyekeznek ritkán szem előtt lenni, elkerülni a ragadozókat, sőt az autókat is a zsúfolt utakon. A fajtársaikkal tisztelettel bánnak és harmóniára törekszenek.

 

Kevés ember tart kedvtelésből szarvast. Ha nem születésüktől fogva nevelik őket, akkor vadak maradnak. Alkalmanként az emberek kézből etetve nevelnek fel árván maradt borjakat. Ilyen esetekben gyakran válnak hűséges háziállattá, sőt a többi kedvenccel is összehaverkodnak.

 

 

ISTJ: Hód

 

ISTJ típushoz hasonlóan a hódok logikusan gondolkodó, keményen dolgozó típusok. Szervezettek és a csapat szabályai szerint élnek. Gyakorlatiasan közelítenek meg mindent. Amikor a gátjaikat építik és karbantartják, akkor nagyon elkötelezett dolgozók, és mindent megtesznek, hogy jól végezzék a munkájukat. Akárcsak az embertestvéreikkel, velük sem mindig könnyű kijönni. Mind a hímek, mind a nőstények alkalmanként harcba bocsátkoznak, és sok sebhelyet begyűjtenek a többi hód harapásának köszönhetően.

 

A hódok nem jó házi kedvencek. Az életük a folyókhoz köti őket. Tarthatóak medencében? Csak akkor, ha a tulajdonos hajlandó összegyűjteni a kakit, mert a hódok a vízbe ürítenek. A fabútorok pedig faforgácsként végzik a házban. Ezek a buzgó munkások szívesen átrendezik a párnákat és más háztartási cikkeket. Aztán itt van még a méret kérdése. Sok közülük akár 1,2 méteresre is megnőhet, és a súlyuk meghaladhatja a 25 kg-ot is. Még az állatkertek számára is nehéz dolog hódokat tartani.

 

 

ISTP: Házi macska

 

A macskák csendes és elemző alkatok, mindig megpróbálják kitalálni miként működnek a dolgok. Azonban könnyen elunják magukat. Alig várják a következő kalandot. ISTP típusként gyakran vakmerőek, kergetőznek, vagy magas helyekről ugrálnak le. Ha emberek lennének, akkor az extrém sportok közül a bungee jumping-ot űznék. Ők egy „élni, és élni hagyni” típusok, nem igazán foglalkoznak a szabályokkal vagy mások véleményével.

 

Házi kedvencként a macskák számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, mint vadon élő unokatestvéreik, például a hiúzok, tigrisek, leopárdok. Csak sokkal kisebbek és kevésbé veszélyesek. Bár kár azért az egérért, amelyik azt gondolja, hogy biztonságban van. A házi macska ugyanolyan alap ösztönökkel rendelkezik, mint a dzsungel macskák. Követik a zsákmányt, élesítik a karmaikat, fára másznak és kecsesen ugranak át az egyik helyről a másikra. Az ISTP macskák néha szocializálódnak, de gyakran távolságtartóak, élvezik a privát szférájukat.

 

Ha kíváncsi vagy az MBTI besorolásodra, akkor ezen az oldalon Te is ki tudod tölteni a tesztet.

 

Én két éve töltöttem ki a tesztet és a kombináció alapján a Farkas a befutó állatfaj, bár a Szurikáták a szívem csücskei ebből a listából. 😉

 

Felhasznált forrás

Kiss Zita

Kiss Zita

Karrier- és Kapcsolatteremtési Tanácsadó / az introvertált útkeresők mentora

Célom: csendes sorstársaim támogatása tehetségük kiaknázásában, a kommunikációs és kapcsolatteremtési képességük fejlesztésében, hogy jól érezzék magukat a bőrükben és harmonikus, boldog életet éljenek. Bővebben rólam itt olvashatsz.