Barion Pixel

22 tipp az introvertáltak és extrovertáltak közötti kommunikációs szakadék áthidalására

Szerző: | KAPCSOLATOK és KOMMUNIKÁCIÓ, MUNKA és KARRIER

Ha introvertáltként vettél már részt extrovertáltakkal egy megbeszélésen, akkor tudod, hogy nehéz mellettük szóhoz jutni és elég fárasztóak is tudnak lenni.

Ha extrovertált vagy, akkor pedig az jelenthet számodra kihívást, hogy félbeszakítás nélkül végighallgasd a másikat.

Introvertáltként arra vágysz, hogy a problémákat egyedül old meg az iroda egyik eldugott sarkában, vagy az íróasztalod magányában.

Ha extrovertált vagy, akkor ez úgy hangzik, mintha magánzárkába zárnának. Te szeretsz másokkal együtt hangosan ötletelni. Egy ilyen elsöprő ötletbörze viszont egy introvertált számára lehet nyomasztó.

 

Hogyan kommunikáljunk hát azokkal, akik ennyire eltérnek tőlünk?

 

INTROVERTÁLTAK FIGYELMÉBE!

 

 

Hogyan tudsz introvertáltként jobban kommunikálni az extrovertált emberekkel?

 

1. Készülj fel néhány könnyű társalgási témából, amit meg tudsz majd vitatni az extrovertált beszélgetőpartnereiddel.

 

2. Pihenten és felfrissülve igyekezz megjelenni a megbeszéléseken, hogy megelőzd a külső ingerek okozta (idegi) túlterhelést.

 

3. Introvertáltként jobban szeretjük átgondolni az ötleteinket, mielőtt beszélünk róluk, az extrovertáltak azonban gyakran az ötleteiket hangosan kimondva gondolják át, vagyis ötletbörzére számíthatsz egy extrovertáltakkal való találkozón.

 

 

4. A beszélgetés során általában szívesen kivárjuk a sorunkat, azonban készülj fel, hogy az extrovertáltakkal való társalgás során a szavukba kell vágnod.

 

5. Légy türelmes az extrovertáltak tolakodónak tűnő kérdéseivel. Felháborodás helyett csak annyi információt ossz meg velük, amennyi neked jól esik (komfortos).

 

6. Ha egy zavarba ejtő vagy nehéz kérdést kapsz, akkor kérj pár pillanatot a válaszod átgondolására vagy jelezd, hogy később válaszolsz rá (ha akarsz).

 

7. Légy tisztában azzal, hogy az extrovertáltak igénylik a különböző, változatos tevékenységeket és embereket, akikkel cseveghetnek, ezért egy extrovertált személyt untathat egy zárt ajtók mögött folytatott mélyreható beszélgetés egyetlen személlyel, egyetlen témában.

 

 

8. Tartsd szem előtt, hogy az extrovertáltak cselekvés-orientáltak, és a külvilágból szerzik (merítik) az ösztönzést és az ingereket, introvertáltként ezt kell egyensúlyba hoznunk a befelé irányuló fókuszunkkal.

 

9. Introvertáltként valószínűleg mélyen beásod magad néhány témába, azonban értékeld az extrovertáltak sok témát érintő szerteágazó ismeretét is.

 

10. Kerüld a hosszú e-mailek írását (ezt sok elfoglalt introvertált is értékelni fogja), mert az extrovertáltak csupán felületesen átfutják azt, vagy csak az első néhány szóra fókuszálnak.

 

11. Ne feledd, hogy introvertáltként talán csak néhány közeli barátunk van, az extrovertáltak azonban szeretnek sok emberrel ismeretséget kötni.

 

 

EXTROVERTÁLTAK FIGYELMÉBE!

 

 

Hogyan tudsz extrovertáltként jobban kommunikálni az introvertált emberekkel?

 

1. Fogadd szívesen az introvertáltak véleménynyilvánítását, és ne hozd őket kellemetlen helyzetbe. Oszd ki a napirendet (agenda) a megbeszélés előtt és a javaslataikat privát módon, e-mailben kérd, hagyj időt, hogy a gondolataikat összeszedhessék.

 

2. Kerüld az olyan kérdéseket, amit introvertáltak túl személyesnek vagy tolakodónak találhatnak, légy türelmes velük, mert időre van szükségük, hogy jobban megismerjenek téged.

 

3. Korlátozd a felszínes csevegést a beszélgetés kezdetére és térj gyorsan a mondandód érdemi részére (azaz a lényegre).

 

4. Valószínűleg szerteágazó tudással rendelkezel sok témában, értékeld az introvertáltak néhány témát érintő, mélyre hatoló tudását.

 

 

5. Egyeztess időpontot az introvertáltakkal, ahelyett, hogy váratlanul beállítanál hozzájuk.

 

6. Tartsd tiszteletben az introvertáltak magánszféráját. Beszélgetés közben ne állj túl közel hozzájuk, és ne lépj a személyes terükbe.

 

7. Ne feledd, hogy amit te stimulálónak találsz (pl. multitasking, azaz egyszerre több feladat, párhuzamos tevékenység végzése), az túl nyomasztó lehet az introvertáltak számára; sokuknak csendre van szükségük, amikor egyszerre egy dologra koncentrálnak.

 

 

8. Fontold meg, hogy introvertált kollégáiddal egy csendes helyen találkozz, amivel biztosíthatod számukra a zavartalanságot. Ha több emberi kapcsolatra vágysz, akkor a megbeszélés előtt vagy után szervezz magadnak társas programot.

 

9. Adj időt a gondolkodásra az introvertáltaknak, legyen elegendő szünet a megbeszélések alatt.

 

10. Figyelj arra, hogy az introvertáltak hajlamosak alulértékelni teljesítményüket és közreműködésüket.

 

11. Hagyd, hogy az introvertáltak befejezzék a mondanivalójukat, majd számolj háromig (magadban!) mielőtt megszólalsz; nem kell beszéddel kitöltened a szüneteket.

 

 

Kiss Zita

Kiss Zita

Karrier- és Kapcsolatteremtési Tanácsadó / az introvertált útkeresők mentora

Célom: csendes sorstársaim támogatása tehetségük kiaknázásában, a kommunikációs és kapcsolatteremtési képességük fejlesztésében, hogy jól érezzék magukat a bőrükben és harmonikus, boldog életet éljenek. Bővebben rólam itt olvashatsz.