Barion Pixel

Túlélési stratégiák introvertáltaknak az ünnepi időszakokra

Szerző: | KAPCSOLATOK és KOMMUNIKÁCIÓ

Vannak túlélési stratégiáid, trükkjeid, amivel átvészeled az ünnepi időszakokat?

 

Szeretném hangsúlyozni, hogy az introvertáltak általánosságban nem utálják az embereket, csupán a szocializáció, a társaságban töltött idő leszívja az energiájukat. Az extrovertáltaknál ez pont fordítva van és feltölti őket a társasági élet. A kevert típusúak (az ambivertáltak) pedig a helyzettől függően kimerülhetnek vagy feltöltődhetnek ilyen alkalmakkor.

 

introvertált vagyok és nem antiszociális fekete póló

 

A Karácsony a szeretet ünnepe, bár úgy gondolom a szeretetünket az év minden napján érdemes kimutatnunk apró gesztusokkal.

Szóval december végén sokan útra kelnek, megindul a rokonság végiglátogatása, ami nem kis terhet ró az érintett házigazdákra. Különösen, ha introvertáltak!

Meg kell említenem a céges karácsonyi és szilveszteri bulikat is. Az év ezen időszakában igazán kijut a jóból, és nagyon el tudunk fáradni (már a készülődés gondolatába is).

Sok introvertált „háborog”, hogy már most tele van a hócipője az egésszel.

Te mire szeretnél figyelni az ünnepek alatt?

A. Morogni akarsz az orrod alatt vagy B. kihozni a lehető legtöbbet az elkerülhetetlenből?

 

Én azt mondom, hogy érezzük jól magunkat és építsünk az erősségeinkre!

 

Túlélési stratégiák ünnepi időszakokra

 

Túlélési stratégiák ünnepekre introvertáltaknak

 

1. Felejtsd el a tökéletességre törekvést!

 

Mérd fel, mire van energiád, nem kell semmiféle elvárásnak megfelelned. Nem kell X fogásos menüsort készítened és Y-féle süteményt sütnöd (ha tehernek érzed). Beszéld meg a családoddal, hogy minek örülnének a leginkább. Nem kell mindent egy lapra feltenned, csak azért, mert az a szokás.

Ne légy mártír! Kérd a szeretteid segítségét, vond be őket a háztartási és konyhai munkákba.

 

Tudatosan tervezd be pihenő idődet, hogy az elemeid időről – időre feltöltődhessenek. Mondd el a szeretteidnek is, hogy miért van szükséged ezekre az „énidőre”. (Emlékeztetőül: Hogyan magyarázzuk el az introvertáltságot másoknak.)

 

2. Tervezz!

 

Oszd el egy adott időszakra a társasági megjelenéseidet, családi, baráti találkozókat. Nekem például egy napra egy baráti találkozó elég (amin jól is érzem magam). Ha tehetem, másnapra igyekszem nem tervezni semmit, hogy feltölthessem az energiaraktáraimat.

 

Érkezz korán vagy érkezz későn

3. Érkezz korán!

 

Ha valamilyen bulira, rendezvényre vagy hivatalos, akkor érdemes időben érkezned. Introvertáltként könnyebb (kevésbé kimerítő) kevesebb ember között elvegyülnünk, pár szót váltani a vendéglátókkal (megmutatni magunkat, hogy ott voltunk), felmérni a terepet, megtalálni a terem nyugodtabb pontjait, kiválasztani a számunkra szimpatikus ülőhelyet stb. Korán le is léphetünk, amikor már nagy a tömeg!

 

4. Érkezz későn!

 

Van, aki jobban szereti, ha már tömeg van, amikor megérkezik, mert nem kelt feltűnést és meg tud húzódni a háttérben. Kinek mi esik jobban.

 

Legyen menekülési terved

 

5. Legyen menekülési terved!

 

Ha lehet, ne függj másoktól. Ha önállóan érkezel (autóval, tömegközlekedéssel), akkor könnyebben haza is mehetsz, amikor már kimerültél.

Ha családoddal vagy, akkor legyen egy szavatok, jeletek, amivel a tudomásukra hozhatod, hogy az energiatartalékod vége felé jársz.

Megkérhetsz valakit, hogy hívjon fel egy adott időpontban. Ha jól érzed magad, akkor még maradhatsz, ha eleged volt, akkor pedig a telefonra hivatkozva leléphetsz.

Egyszerűen fogod a kabátod és elmész. Ha rákérdeznek miért mész már, akkor pedig nyugodtan közlöd, hogy nagyon elfáradtál. Ne érezd magad ettől rosszul.

 

Keresd introvertált sorstársaidat

 

6. Keresd az introvertált sorstársaidat!

 

Introvertáltként a tartalmas beszélgetéseket kedveljük, vagyis ha látsz valakit, aki meghúzódik a háttérben vagy éppen a vendéglátó háziállatával játszik, akkor csatlakozz hozzá. Az a szerencse, hogy két introvertált kiválóan megvan egymás mellett beszélgetés nélkül is. Egymásnak társaságot biztosítva, nyugodtan nézelődhettek.

Családi eseményeken pedig szusszanási időhöz jutunk, ha sikerül egy társasjátékban elmerülnünk. Megkérhetjük fiatalabb rokonainkat, hogy mutassák meg nekünk is a kedvenc számítógépes játékukat.

 

Foglald el magad

 

7. Foglald el magad!

 

Ha belefáradtál a rokonok élménybeszámolójába, akkor nyugodtan segíthetsz a házigazdáknak. Pl. Kínálgathatod itallal, étellel a többi vendéget és így nem kell egy-egy csoportnál sokáig tartózkodnod. Segíthetsz a koszos edények kihordásában, mosogatásban, az ételek előkészítésében. Bátran kérdezz rá, miben segíthetsz!

Ha pedig Te vagy a házigazda, akkor pedig nyugodt szívvel adj feladatot annak, aki felajánlja a segítségét. Lehet, hogy introvertált sorstársad és egy kis nyugalomra vágyik!

 

8. Gyűjts össze pár kérdést!

 

Erősségünk mások meghallgatása. A faggatózások elkerülésére készüljünk pár mondattal (mit történt velünk, új hobbi, háziállat stb.) és dobjuk is vissza a labdát.

Tegyünk fel kérdéseket a családról, munkáról, hobbiról, háziállatról, kérjünk véleményt egy minket érdeklő témáról stb. Ha extrovertált a partner, akkor lesz mit hallgatnunk és bólogathatunk bátran.

 

Adj időt magadnak

 

9. Adj időt magadnak!

 

Egy társasági rendezvényen, akár vendéglátó vagy, akár vendég 5-10 perc egyedüllét is rengeteget jelent. Vonulj el a mosdóba, fürdőszobába, menj ki az erkélyre, az udvarra és szívj egy kis friss levegőt (nem, ne gyújts rá!).

 

Ne érezd rosszul magad emiatt. Nekünk egyedüllétre van szükségünk, hogy az energiaszintünk ne csökkenjen egy kritikus szint alá.

 

Remélem, hogy a felsorolt túlélési stratégiák segítségével élvezetesebb lesz az idei ünnepi vendégeskedésed. Érezd jól magad, a magad introvertált módján!

Kiss Zita

Kiss Zita

Karrier- és Kapcsolatteremtési Tanácsadó / az introvertált útkeresők mentora

Célom: csendes sorstársaim támogatása tehetségük kiaknázásában, a kommunikációs és kapcsolatteremtési képességük fejlesztésében, hogy jól érezzék magukat a bőrükben és harmonikus, boldog életet éljenek. Bővebben rólam itt olvashatsz.