Így kapcsold ki az önkorlátozó képernyőkímélő programodat!

Szerző: | EGÉSZSÉG és JÓLLÉT

Szinte látom a kérdőjeleket a szemedben! Hogy kapcsolódik össze az önkorlátozó gondolatok és a képernyőkímélő program fogalma?

Az előző részben 42 gondolatot, példamondatot osztottam meg, ami az önszabotáló viselkedésünk motorja lehet. Mentális akadályokat állítunk fel, amivel a saját boldogságunkat és sikerünket hátráltatjuk. Mi működtetjük ezt az önkorlátozó programot, tehát mi is tudunk véget vetni neki. Ez pedig jó hír!

 

 

Mikor kapcsol be a képernyőkímélő program?

 

Biztosan veled is előfordult már, hogy lelkesen dolgoztál a számítógépeden (például válasz e-mailt gépeltél, ajánlatot írtál, pénzügyi kimutatást állítottál össze) és csöngött a telefonod a szoba másik végében. A hívás hosszabbra sikeredett, mint gondoltad, s visszatérve látod, hogy a képernyőkímélő program beindult. Te automatikusan megnyomod az ESC billentyűt, a program leáll, és máris folytathatod a munkád.

 

Mi a te képernyőkímélő programod?

 

Az önkorlátozó gondolataid mantrázása. (Például: Úgysem fog sikerülni. Nem vagyok elég jó. Nincs elég tapasztalatom. Mi van, ha rosszul döntök? Nem vagyok elég kreatív. stb.)

 

Mikor kapcsol be az önszabotáló programod?

 

Olyan helyzetekben, mint a számítógép képernyőkímélő programja: amikor nincs teendőd, illetve amikor elkalandozik a figyelmed.

 

Hogyan kapcsold ki az önkorlátozó, önszabotáló programodat?

 

Vedd észre, amikor elkezded ismételgetni a negatív, önkorlátozó mondataidat. Amikor megint rajtakapod magad (azaz tudatosítod), hogy mantrázol, akkor kérlek, ne ostorozd magad, hanem köszönd meg az emlékeztetőt és nyomd meg azt a bizonyos ESC billentyűt.

 

 

Mi történik, ha megnyomod az ESC billentyűt?

 

Attól, hogy felbukkannak azok az akadályozó gondolatok a fejedben, nem jelenti, hogy igazak is. Ne agyalj rajtuk, ne elemezd a szavakat, ne akard megváltoztatni.

 

Mi tegyél?

 

Irányítsd a figyelmedet, az energiádat az adott pillanatra. Térj vissza a JELEN-be! Vedd fel az elejtett fonalat és gombolyítsd tovább. Kapcsold ki az önszabotáló képernyőkímélődet! FÓKUSZÁLJ arra, amit csinálsz!

Ha cikket írok, gyakran bekapcsol az egyik „kímélő” programom (pl. Vajon elég jó lesz? Érdekel a téma bárkit is? Több információra lenne szükségem?), most sem volt ez másképp. Szóval párszor megnyomtam a saját ESC gombomat, és sikeresen visszatértem a cikkíráshoz. (Különben mit is olvasnál most, ugye?)

 

Nem tudod, mit is akarsz csinálni?

 

Előfordul, hogy a szünetben, vagyis pont két teendő között kap el a program. Észreveszed, kilépsz belőle és előveszed a Teendők (To Do) listádat emlékeztetőnek és választasz egy tételt róla.

Természetesen nem kell állandóan munkaügyben tevékenykedni (vagy a háztartásban), nyugodtan lazíthatsz is. (Például mélyedj el ebben a 11 tippben.)

Az önkorlátozó programod helyett futtasd inkább a HÁLA programodat. (Íme, 99 ötlet hozzá.)

Az is szuper, ha választasz egy tételt a bakancslistádról. (Ha még nincs, akkor itt találsz 30-at kezdetnek.)

 

 

Miként vess véget az önszabotáló „kímélő” programodnak?

 

Íme, a lényeg pontokba szedve:

1. Vedd észre, ha fut a szokásos önszabotáló, önkorlátozó programod!

2. Nyomj egy mentális ESC gombot!

3. Térj vissza a JELEN pillanatba, fókuszáld a figyelmed és az energiád arra, amit éppen csinálsz!

 

Soha ne add fel! Ne adj energiát, figyelmet a „negatív” gondolataidnak. Hagyd abba az agyalást! Újra és újra vess véget az önszabotázsnak. Az életed ITT és MOST zajlik! Élvezd!

 

A cikk megírásában Marie Forleo videója inspirált.

Szeretnél az elsők között értesülni

az új tesztekről, kvízekről, tudásanyagokról?

Csatlakozz a K.Ú.T. közösségéhez!

Kiss Zita

Kiss Zita

Introvertált Kapcsolatteremtési Tanácsadó

Célom, hogy csendes sorstársaimat segítsem az erősségeik kiaknázásában, korlátaik ledöntésében, a kommunikációs és kapcsolatteremtési képességük fejlesztésében, hogy kiegyensúlyozott és boldog életet élhessenek. Bővebben rólam itt olvashatsz.

Tudod melyik személyiségtípusba tartozol?

Töltsd ki ezt a tesztet és kiderül, hogy introvertált, ambivertált vagy inkább extrovertált alkat vagy!

Summary
Így kapcsold ki az önkorlátozó képernyőkímélő programodat!
Article Name
Így kapcsold ki az önkorlátozó képernyőkímélő programodat!
Description
Egy egyszerű, kézenfekvő módszer, ami segít megszabadulni az önszabotáló illetve önkorlátozó viselkedéstől. Rögtön ki is próbálhatod!
Author
Publisher Name
kreativutkeresestudatosan.hu
Publisher Logo