Barion Pixel

10 tipp extrovertáltaknak az introvertált munkatársak megértéséhez

Szerző: | INTROVERTÁLT ÖNISMERET, MUNKA és KARRIER

Ugye ismered a jéghegy modellt? Az introvertáltak csak egy kis szeletét mutatják magukból a külvilág felé, a felszín alatt azonban még számtalan erősségük, képességük rejlik, amit jól tudnak a munkájukban kamatoztatni.

 

Tedd a kezed a szívedre, ha introvertált vagy. Ha nem, akkor is tuti ismersz párat. Ez a csendes, befelé forduló személyiségtípus a világ minden táján és munkakörében megtalálható, hiszen a legújabb kutatások szerint az emberek 30 – 50 %-a introvertált.

 

Az alábbiakban kapsz egy kis segítséget, hogy bepillantást nyerj a jéghegy víz alatti részére, ami támogatni fog abban, hogy extrovertáltként hatékonyabban működj együtt introvertált munkatársaiddal, beosztottjaiddal.

 

 

Az introvertált jéghegy modell a gyakorlatban

 

 

 

 

10 dolog, amit érdemes tudnod, ha introvertáltakkal dolgozol együtt

 

 

  1. Gondolkodnak, mielőtt megszólalnának

 

Amíg a legtöbb extrovertált türelmetlenségében félbeszakítja a mondanivalódat, addig az introvertáltak csendesen meghallgatnak, fejben elemzik a hallottakat és csak utána reagálnak.

 

  1. Nem bonyolódnak felesleges, végtelen csevegésbe.

 

Ez különösen igaz, ha egy csapat extrovertálttal van dolga. Valljuk be, az irodai fecsegés roppant fárasztó tud lenni.

 

Míg az extrovertáltak éppen felvillanyozódnak ettől a szituációtól, addig az introvertáltakat kimeríti vagy untatja. Ők a sokkal mélyebb, tartalmas (olykor filozofikus) beszélgetéseket kedvelik.

 

Egy introvertált nem sóvárog a figyelem után

 

  1. Nem sóvárognak a figyelem illetve a reflektorfény után.

 

A népszerűségért való versengés nem igazán érdekli az introvertáltakat. Ők inkább kerülik, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek, szeretnek magukban, egyedül dolgozni. Az extrovertáltak hajlamosak heves, figyelemfelkeltő viselkedésre, nagy lelkesedéssel vetik be magukat külső elismerések és/vagy jutalmak megszerzéséért.

 

Nem csoda, ha a vezetői pozíciók betöltésekor általában figyelmen kívül hagyják a csendesebb, befelé forduló jelölteket, habár ők lesznek a leggondosabb vezetők, ha rájuk esik a választás.

 

  1. Nem ülnek egész nap az íróasztaluknál átkozva a világot és a napsütést.

 

Bár szeretnek egyedül lenni és nem kedvelik a felesleges csevegést, az introvertáltak nem antiszociálisak vagy magányosak. Csendben érlelik magukban az új ötleteket, és tervezik miként fogják sikeresen megvalósítani azokat.

 

Például csodálatos képzőművészeti alkotásokat készítenek, vállalkozásokat indítanak, nagy cégeket irányítanak. Örülnek, ha csatlakozol hozzájuk, csak ne akard őket berángatni a zajos világodba.

 

  1. Ha szükséges képesek ugyanúgy kapcsolatokat építeni (netwörkölni), mint az extrovertáltak.

 

Sok introvertált barátságos, társaságkedvelő és egyáltalán nem félénk. Susan Chain fogalmazta meg egy TED-es előadásában: „A félénkség azt jelenti, hogy tartunk a társadalmi ítéletektől. Az introvertáltság inkább az, hogy hogyan reagálunk az ingerekre, beleértve a társadalomból érkezőket is.”

 

Vannak félénk extrovertáltak, akik határozatlanok illetve bizonytalanok, amikor új emberekkel találkoznak, de imádnak rock koncertekre járni. Ahogy vannak társaságkedvelő introvertáltak is, akik könnyen elegyednek szóba másokkal egy partin, de utána muszáj visszavonulniuk egy csendesebb, nyugodtabb környezetbe, hogy feltöltődjenek.

 

  1. Szívesen beszélnek olyan témáról, amit imádnak.

 

Számos munkahelyen uralkodó sztereotípia, hogy az extrovertáltak karizmatikusak, nem szégyellősek, ha beszélni kell, ugyanakkor az introvertáltak félénkek, és sosem szólalnak fel. Az igazság az, hogy az introvertáltak akkor beszélnek, ha fontos mondanivalójuk van és/vagy nagyon érdekli őket a téma.

 

A sokat szereplő introvertált író, Malcolm Gladwell szerint a beszédnek, nem az extrovertáltsághoz van köze. Szerinte ez egy előadási mód, és sok előadóművész rendkívül introvertált.

 

Az introvertáltak nem cselekszenek meggondoltlanul

 

  1. Nem cselekszenek meggondolatlanul.

 

Az introvertáltak szeretik megfigyelni, elemezni a helyzetet, mielőtt akcióba lendülnének. A gondolkodással eltöltött időt gyakran félreértik és határozatlanságnak, tétovázásnak vélik.

 

Ezzel ellentétben az extrovertáltak sokkal spontánabban, azonnal cselekszenek, és csak utólag alkalmazkodnak a helyzethez, ha szükséges. A sietség nem feltétlenül rossz, de gyakran veszélyes is lehet.

 

  1. Szívesen dolgoznak szóló projekteken.

 

Amíg az extrovertáltak imádnak csoportban, csapatban dolgozni és nem kedvelik a szóló projekteket, az introvertáltak kiválóan teljesítenek olyan feladatokban, ahol csak egy-egy munkatárssal kell tartaniuk a kapcsolatot. Ez gyakran vezet olyan kreatívabb szóló karrierhez, ahol jobban el tudnak merülni a részletekben, anélkül, hogy mások félbeszakítanák őket.

 

Az előbb említett képességük, hogy mélyen elmerülnek egy témában és önállóan, egyedül dolgoznak hosszú órákon át, tökéletesen alkalmassá teszi őket bizonyos szakmák betöltésére (mint például kutató, háttérben munkálkodó technikus, természettudós, író stb.).

 

  1. A határidők betartásában lehet rájuk számítani.

 

Az introvertáltak jók az információ feldolgozásában és a tervezésben. Ha tisztában vannak a célokkal és a határidőkkel, akkor semmi szükség arra, hogy valaki folyamatosan a hátuk mögött álljon és felügyelje őket. Akkor hozod ki a legtöbbet egy introvertált munkatársadból, ha tisztázod az elvárásokat és teret hagysz a cselekvésre.

 

 

Az introvertáltak nem antiszociálisak

 

 

  1. Nem utálják az embereket és a munkatársaikat.

 

Az, hogy az introvertáltak hajlamosak az önreflexióra (önvizsgálatra) és nem szeretik, ha munka közben félbeszakítják őket, nem jelenti azt, hogy utálják az embereket.

 

Csupán arra törekszenek, hogy a lehető legjobban végezzék a munkájukat a saját stílusukban. Számukra néhány jó barát többet jelent, mint sok ismerős, valamint egyedüllétre van szükségük, hogy feltöltsék az energiatartalékaikat.

 

Miután teret biztosítasz számukra és elfogadod a tartózkodó magatartásukat, képes leszel mély és tartalmas személyes és szakmai kapcsolatot kialakítani velük. Biztosan szeretnél jó barátságban lenni az introvertáltakkal, mert bármilyen szakmát, szakterületet is válasszanak, a kiválóságra, minőségi munkavégzésre törekszenek.

 

Szeretnél többet megismerni a körülötted élő és dolgozó introvertáltakról?

Válogass bátran az Introvertált Önismeret kategória cikkeiből!

 

Kiss Zita

Kiss Zita

Karrier- és Kapcsolatteremtési Tanácsadó / az introvertált útkeresők mentora

Célom: csendes sorstársaim támogatása tehetségük kiaknázásában, a kommunikációs és kapcsolatteremtési képességük fejlesztésében, hogy jól érezzék magukat a bőrükben és harmonikus, boldog életet éljenek. Bővebben rólam itt olvashatsz.