Barion Pixel

Introvertált vagy Antiszociális? Mi a különbség? 9 kérdés a tisztánlátáshoz

Szerző: | INTROVERTÁLT ÖNISMERET

„Nem nagyon szívesen járok társaságba. Gyakran kerülöm az embereket, még ha ismerem is őket. Antiszociális vagy introvertált vagyok? Hogyan deríthetném ezt ki?”

 

Szereted egyedül, magányos tevékenységeket végezve eltölteni az idődet? Azt gondolod, hogy antiszociális vagy? Talán igen, talán nem.

 

Gyakran használják az introvertált személyiségtípusú emberek jellemzésére, valamint szinonimaként is az antiszociális jelzőt, pedig ez távolról sem igaz. Az is előfordul, hogy egyes introvertáltak maguk hangoztatják, hogy antiszociálisak, társaságkerülők, nem szeretik az embereket.

 

Úgy gondolom, sokan közülük csak nagyon kimerülnek a napi, szokásos társas interakcióktól és csupán minőségi egyedüllétre vágynak, hogy feltöltődhessenek.

 

Az introvertáltak jelentős többsége nem antiszociális, hanem szelektíven szociális!

 

 

Mit jelent az, hogy antiszociális?

 

Nem az antiszociális személyiségzavart értem alatta, ami erőszakos viselkedéssel is párosul, hanem olyan személyt, aki nem tud (akar) beilleszkedni és nem szívesen van más emberek társaságában.

 

Ezt a meghatározást szeretném kiegészíteni, pontosítani az alábbi hozzászólással (ezúton is köszönöm), ami a Youtube videóm alá érkezett:

„Az antiszociális lényegében az, aki nem (igazán) érez érzelmeket más emberek iránt.

Az, aki valóban nem keresi az emberek közelségét, úgy nevezik, aszociális és ez a pontos(abb) kifejezés, bár csakugyan kevésbé elterjedt, sokan nem is tudják, hogy van ilyen fogalom.”

 

 

Mi a különbség az introvertált és az antiszociális ember között?

 

Az alábbi 9 kérdésre adott válaszaid segítenek rávilágítani, hogy introvertált vagy antiszociális vagy-e inkább.

 

1. Mennyire szeretsz emberek között lenni?

 

Az introvertáltak nem kedvelik a nagy létszámú csoportokat és a felszínes beszélgetéseket, azonban értékelik, ha van néhány közeli barátjuk és ez a tudat boldogabbá teszi őket.

 

Az antiszociális emberek azonban egyáltalán nem kedvelik mások társaságát és nem értékelik a kialakult kapcsolatokat. Nem igazán törekszenek arra, hogy megismerjék a közösségükben / környezetükben élő embereket és barátkozzanak.

 

 

2. Hogyan érzed magad társasági események után?

 

Az introvertáltság egyik legfőbb jellemzője, hogy társasági alkalmak után szükségük van egyedüllétre, hogy feltölthessék a lemerült energiatartályukat, akkumulátorukat.

Sokan éreznek a társasági események után „introvertált másnaposságot”: fáradtak, ingerlékenyek, kimerültek és egyedüllétre vágynak.

 

Ez azonban nem mindig jellemző az antiszociális emberekre. Ha kapcsolatba kell kerülniük másokkal, pl. a munkahelyen, akkor bosszankodhatnak vagy unatkozhatnak, de nem feltétlenül merülnek ki tőle.

 

3. Mi jellemzi a szociális média fogyasztásodat?

 

Jellemző, hogy az introvertáltak kevesebb fotót és személyes információt osztanak meg, mint az extrovertáltak. Azonban például a Facebook egy hasznos platform arra, hogy felvegyük a kapcsolatot a barátainkkal, osztálytársainkkal és új emberekkel ismerkedjünk meg.

 

Ha antiszociális vagy, akkor inkább a téged érdeklő híreket követed a szociális médiában, vagy csak szakmai okokból osztasz meg cikkeket.

 

Azonban ezek a viselkedési szokások nem igazán mérvadóak, mert sokan egyáltalán nem használják a szociális médiát.

 

 

4. Milyen kapcsolatteremtési céljaid vannak?

 

A legtöbb introvertált élete egy bizonyos szakaszában romantikus kapcsolatra vágyik.

 

Ha antiszociális vagy, akkor nem tűnik túl vonzónak a randevúzás gondolata vagy az, hogy sok időt tölts el valaki társaságában. Talán úgy döntesz, hogy inkább egyedül maradsz, mert a kapcsolatok fenntartása több erőfeszítést igényel, mint amennyit te bele tudsz és kívánsz fektetni.

 

Ugyanez vonatkozik a baráti kapcsolatokra is. Introvertáltként vágyhatsz egy-két jó barátra, ha antiszociális vagy, akkor nem érzed szükségét a társaságnak.

 

5. Mennyi környezeti ingert tudsz elviselni?

 

Az introvertáltakat sokkal gyorsabban túlterheli a zaj és más ingerek, mint az extrovertáltakat. Sokkal jobban kedvelik a csendes kávézókat, parkokat, könyvtárakat, mint a zsúfolt éttermeket vagy a forgalmas helyeket.

 

Ha egy introvertált úgy dönt, hogy részt vesz egy nagy létszámú partin, akkor valószínűleg hamarabb távozik, mint a legtöbb extrovertált vendég.

 

Ha antiszociális vagy, ez nem feltétlenül igaz rád. Elképzelhető, hogy imádod a magas adrenalin szintet kiváltó tevékenységeket és boldog vagy az inger gazdag környezetben mindaddig, amíg nem kell másokkal kommunikálnod, érintkezned.

 

 

6. Milyen gyakran nyitsz mások felé?

 

Az introvertáltakról azt tartják, hogy nehezen ki- illetve megismerhetőek. Nem szeretik a felületes csevegést („small talk”), inkább a tartalmas beszélgetéseket részesítik előnyben és a személyes információikat olyan emberekkel osztják csak meg, akiket kedvelnek és tisztelnek.

 

Az antiszociális emberek mások. Őket is nehéz megismerni, aminek az az oka, hogy ők egyáltalán nem nyitottak / nyitnak mások felé. Sosem nem akarják feltárni a legbensőbb gondolataikat és érzéseiket, megosztani a problémáikat másokkal.

 

7. Mennyire fontos számodra az önreflexió?

 

Az önreflexió az, amikor képes vagy megfigyelni a saját érzelmi és gondolati világodban zajló eseményeket. Az introvertáltak befelé-fordulóak, szeretik elemezni a gondolataikat és viselkedésüket.

 

Egy antiszociális személy nem feltétlenül élvezi a csendes elmélkedéssel töltött időt, inkább valamilyen aktivitást igénylő hobbival tölti az idejét.

 

melyik hivatás illik hozzám teszt

 

8. Milyen hivatás, karrier érdekel?

 

Az ideális munkádról, karrieredről álmodozva el tudod képzelni, hogy másokkal együttműködj?

 

Például, ha festőművészként szeretnél pénzt keresni, akkor hajlandó lennél-e értékes kapcsolatokat kialakítani a művészvilágban, vagy inkább egy csendes, nyugalmas stúdióban élnél, ahová látogatók be sem tehetnék a lábukat?

 

Ha MINDIG egyes egyedül akarsz dolgozni és el sem tudod képzelni, hogy együttműködj bárki mással, akkor inkább antiszociális vagy, mint introvertált.

 

Az antiszociális emberek és az introvertáltak a vezetői hajlamaikat illetően is különböznek.

A népszerű sztereotípiák ellenére introvertáltak is lehetnek sikeres vezetők, nemcsak az extrovertáltak. Ha azonban antiszociális vagy, akkor egy csapat vezetése valószínűleg nem vonzó számodra.

 

9. Mennyire szeretnél másokat megismerni?

 

Az introvertáltak általában empatikusak, képesek más emberekkel együtt érezni. Nem vágynak nagy társasági életre, de ha megkedvelnek valakit, akkor érdeklődőek, szívesen folytatnak velük mély, tartalmas beszélgetéseket.

 

Ha antiszociális vagy, akkor talán érdekel a másik ember tudományos/elméleti szempontból, de nem igazán érdekel egyéni, személyes szinten. Például szívesen olvasol pszichológiai és szociológiai témájú könyveket, de nem érzel vágyat, hogy megismerd jobban a munkatársadat.

 

 

Antiszociálisnak lenni rossz dolog?

 

Az emberi kapcsolatok elkerülése lehet egy egészségtelen magatartás. A legtöbb ember számára a rendszeres szociális / társas interakció kulcsfontosságú a mentális egészsége megőrzéséhez.

 

Ha nem szereted a társas kapcsolatokat, akkor esetleg érdemes kiderítened, hogy miért nem.

 

Például:

 

  • Ha gyakran érzed magad kínosan, akkor a szociális készségeid fejlesztése vonzóbbá teheti a társasági helyzeteket.
  • Ha hajlamos vagy a cinizmusra, akkor segíthet, ha az emberek jó tulajdonságainak felfedezésére fordítod a figyelmedet.
  • Ha túl sok időt töltesz az interneten és eltávolodsz az emberektől, akkor talán érdemes korlátoznod az internethasználatodat.
  • Ha általában fáradtnak és kiégettnek érzed magad, akkor nem vágysz annyira a társasági életre. A munka-magánélet egyensúlyának javításával több energiához juthatsz, és ez kedvet teremthet a szocializációhoz.

 

 

 

Milyen mértékben rendelkezel ’tipikus’ introvertált személyiségjegyekkel?

 

Ha még mindig nem világos, hogy introvertált vagy antiszociális vagy, akkor nézd át milyen mértékben jellemzőek rád a ’tipikus’ introvertált viselkedések és preferenciák.

 

A ’tipikus’ introvertált például

 

  • Szeret gondolkodni, mielőtt beszél
  • Kerüli a konfliktust, ahol lehetséges
  • Szívesebben fejezi ki magát írásban, mint szóban
  • Hosszan gondolkodik, mielőtt cselekszik.

 

Ha szeretnéd tudni, hol helyezkedsz el az introvertált – extrovertált univerzumban, akkor iratkozz fel erre az ingyenes tesztre!

 

Kiss Zita

Kiss Zita

Karrier- és Kapcsolatteremtési Tanácsadó / az introvertált útkeresők mentora

Célom: csendes sorstársaim támogatása tehetségük kiaknázásában, a kommunikációs és kapcsolatteremtési képességük fejlesztésében, hogy jól érezzék magukat a bőrükben és harmonikus, boldog életet éljenek. Bővebben rólam itt olvashatsz.