Barion Pixel

6 ok, amiért fáradtnak és kimerültnek érzed magad a munkától

Szerző: | MUNKA és KARRIER

Fáradt és kimerült vagy a nap végére? Munkatársaid mosolygós, jó fejnek tartanak, azonban a párod ritkán látja ezt az arcodat?

Ha csendes, befelé forduló, introvertáltabb típus vagy és olyan munkát végzel, ami sok energiádat felemészti, akkor csendesebb, nyugalmasabb estékre és hétvégékre vágysz.

 

Ha a munkád kevésbé merít ki, akkor marad energiád másra is. Például arra, hogy elkísérd extrovertált partnered egy társasági eseményre.

Ez szorosan összefügg azzal, honnan nyersz energiát és hogyan töltődsz fel.

Ahhoz, hogy ne érezd magad folyton fáradtnak és kimerültnek, tudnod kell hová tűnik el az energiád, és ebben mekkora szerepet játszik a munkád, a munkahelyed.

 

már ébredéskor fáradt vagy

 

A fáradtság, kimerültség lehetséges forrásai

 

1. Már akkor fáradt vagy mielőtt munkába indulnál

 

Váratlan telefonhívást kapsz, mielőtt az ébresztő órád megszólalna a szokásos időpontban. Összeugrik a gyomrod és kisebb pánikroham söpör át rajtad.

Ha nem is így indul egy munkanapod, számos tényező hozzájárulhat a stresszhez és túlterheltséghez.

Ilyen lehet például a reggeli kapkodás, a csúcsforgalomban való közlekedés vagy aggódás a napi teendők miatt.

Az introvertáltak az energiájukat a csendből, nyugalomból merítik, ezért a reggelek kiválóan alkalmasak arra, hogy frissen kezdjék a napot, de ez némi tervezést igényel.

Használd ki a reggeli nyugalmat. Talán 30 perccel korábban kell kelned – mielőtt a családtagjaid is felkelnek – vagy hamarabb kell munkába indulnod, hogy könnyebb legyen a napod.

Teremts időt az olvasásra, naplóírásra, kávézásra, meditációra vagy csak tervezd meg a napod.

 

2. Másvalaki osztja be a napodat

 

A hagyományos munkakörnyezetben ezt igen nehéz elkerülni, mert valaki folyton megszólít, kér tőled valamit és neked persze reagálnod kell rá. Ez azonban nem jelenti azt, hogy semmi kontroll sincs a kezedben.

Hogyan szerezheted vissza a kontrollt, miközben szervezett maradsz és a legjobb formádat hozod egész nap?

Összeírhatod a másnapi teendőidet, mielőtt hazamész, így tudni fogod, mivel kezd a napot. Meghatározhatod, mikor ellenőrzöd az emailjeidet délelőtt és délután, így a saját szabályaid szerint cselekszel (és nem az össze-vissza beeső e-mailek diktálnak).

Ha ez nem megoldható, mert pont az a munkád, hogy a „beeső” ügyfelekkel foglalkozz, akkor is szakíts időt a levegőzésre és teremtsz magadnak időt, amit egyedül tölthetsz.

Mindig lesznek olyan helyzetek, amik nem állnak az ellenőrzésed alatt, de ami igen, abban teremts időt a számodra fontos dolgoknak is.

 

 

3. A munkakörnyezeted elszívja az energiád

 

Az INTROVERTÁLT – EXTROVERTÁLT skála különböző pontjain helyezkedünk el, így eltérő az ingerek mértéke is, amit tolerálni tudunk. Minél érzékenyebbek vagyunk annál kevesebb külső zajt, ingert tudunk befogadni egy adott idő alatt, és félre kell vonulnunk egy csendes helyre, hogy visszanyerjük az optimális energiaszintünket.

Ha egy szuper nyüzsgő irodában dolgozol, ahol sok a zaj, a csevegés, akkor azt az első pár órában még jól viseled, de a nap előrehaladtával egyre kimerültebb és fáradtabb leszel.

Különbözőek vagyunk, így mindenkinél másképp jelenik meg. Van, aki letargikus és fáradt lesz délutánra, más frusztrált és ingerlékeny, vagy elkeseredett és túlterhelt.

Az idő nagy részében észre sem vesszük, hogy mi történik velük!

Az első legfontosabb dolog: vedd észre, hogy érzed magad és mi történik veled. Amikor észreveszed, hogy szünetre van szükséged, akkor levegőzz egyet, készíts egy csésze teát, vagy csak vonulj félre egy csöndes helyre néhány percre feltöltődni.

 

4. Túlhajszolod magad, vagy nem foglalkoztatnak eléggé (unatkozol)

 

Gyakran rosszabb, ha nincs mit csinálni, mintha túl sok a teendő. Igyekszünk egy optimális szinten tartani a minket érő ingereket (stimulációt), de a túl kevés inger is kimerítő lehet egy másfajta módon. (Gondolj az extrovertált kollégáidra és barátaidra, akik őrjítőek tudnak lenni, ha unatkoznak!)

Vedd észre, amikor a munkád túl megterhelő (vagy érdektelen) számodra és fordulj a főnöködhöz. Beszéld meg vele mire van szükséged (introvertáltként), hogy a legjobban láthasd el a munkádat. Ez igényelhet némi változtatást például a munkakörnyezetedben, a feladatok felosztásában. Világíts rá miként fog ez pozitívan hatni az egész csapatra és a vállalkozásra.

 

a munkád nincs összhangban az erősségeiddel

 

5. A munkád vagy a munkahelyed nincs összhangban az (introvertált) erősségeiddel

 

Éva introvertáltként dolgozott a televíziós iparág extrovertált világában. Számos keményen dolgozó introvertált munkatársa megtalálta a módját, hogy a csendes erősségeit kamatoztassa ebben a nyüzsgő munkakörnyezetben. Neki nem sikerült.

A különbség az volt, hogy ők imádták, amit csináltak és ez motiválta őket arra, hogy alkalmazkodjanak az erősségeikre támaszkodva az extrovertált munkakörnyezetükhöz.

Lépj egyet hátra, és tekintsd át újra a munkád, az iparágat és az erősségeidet. Összhangban vannak? Működőképes ez számodra? Szereted eléggé ahhoz, hogy felfedezd benne a potenciált? Ha nem, akkor talán ideje valami más után nézned.

 

6. Hazaviszed a munkahelyi stresszt

 

Ébredtél már fel hajnalban rágódva az előző napi történéseken vagy éppen aggódva az előtted álló nap miatt? Agyalsz a dolgokon az autóban / buszon / vonaton a hazafelé vezető úton, vacsorakészítés közben vagy éppen a partnereddel csevegve? Igyekszel lazítani egy kicsit, de még lefekvéskor is ott motoszkál a fejedben.

A pihentető alvás és a nap végén csendesen eltöltött idő nagyon fontos mindenki számára, de az introvertáltak számára különösen. Ha az alvásodat megzavarja a túlagyalás vagy a stressz, akkor az a hét folyamán napról napra összeadódik, és a hétvégére a kimerültségi szinted az egekbe szökik.

 

Mit tehetsz, hogy a munkával kapcsolatos dolgaidat ne vidd haza?

  • Hazaindulás előtt elkészítheted a másnapi teendőid listáját, így lefekvéskor már nem kell foglalkoznod vele.
  • Hazaérve lezuhanyozhatsz, hogy lemosd magadról a napi gondokat.
  • Meditálhatsz lefekvés előtt vagy megoszthatod a nyomasztó gondolataidat a naplóddal.

Próbálj ki különböző technikákat és válaszd ki számodra melyek működnek. Találj ki egy apró rituálét, ami segít feldolgozni a napi stresszt és képessé tesz a teljes ellazulásra.

 

Mire jutottál? Mekkora szerep jut a munkának a kimerültségedben? Mit teszel, hogy ezen változtass?

Kiss Zita

Kiss Zita

Karrier- és Kapcsolatteremtési Tanácsadó / az introvertált útkeresők mentora

Célom: csendes sorstársaim támogatása tehetségük kiaknázásában, a kommunikációs és kapcsolatteremtési képességük fejlesztésében, hogy jól érezzék magukat a bőrükben és harmonikus, boldog életet éljenek. Bővebben rólam itt olvashatsz.