Barion Pixel

A túlagyalás 12 tipikus jele és 11 tipp az abbahagyására

Szerző: | INTROVERTÁLT ÖNISMERET

Az introvertáltak egyik erőssége az analitikus gondolkodás, az elemzés, a dolgokon való agyalás. Azonban olykor előfordul, hogy az egyik erősségünk hátráltató tényezővé válhat egyes élethelyzetekben.

Könnyű átesni a ló másik oldalára, vagyis túlelemzünk, túlagyalunk dolgokat, helyzeteket, eseményeket.

 

Miért érdemes a túlagyaló, túlelemző hajlamoddal, szokásoddal foglalkoznod?

 

Azért, mert a túlagyalás befolyásolhatja, hogyan tapasztalod meg a körülötted lévő világot, megakadályozza, hogy meghozz fontos döntéseket, távol tart a jelen pillanat élvezetétől és elszívja az energiádat, ami a napi stresszhelyzetek kezeléséhez elengedhetetlen.

Ráadásul akár a múlton merengsz vagy a jövő miatt aggódsz, ezek inkább romboló, mint építő gondolati minták és mind a mentális, mind a fizikai egészségedre hatással lehetnek.

 

 

 

Mi különbözteti meg a túlagyalást a problémamegoldástól és az önreflexiótól?

 

A problémamegoldás az, amikor kérdéseket teszünk fel azzal a szándékkal, hogy választ és/vagy megoldást találjunk egy problémánkra.

A túlagyaláskor viszont anélkül töprengünk a lehetőségeken és a buktatókon, hogy valóban szándékunk lenne a probléma (ami valószínűleg nem is létezik) megoldása.

 

A túlagyalás néha tűnhet úgy is, mintha önreflexiót folytatnánk. (Az introvertáltak befelé-fordulóak, szeretik elemezni a gondolataikat és viselkedésüket.)

Az önreflexió (önmegfigyelés, önvizsgálat) során igyekszünk feltárni a viselkedésünk mögött rejlő gondolati vagy érzelmi mozgatórugókat.

Ha megszállottan azzal foglalkozunk, ami nem tetszik magunkban, amitől rosszul érezzük magunkat és nem tudunk, vagy nem akarunk rajta változtatni, az nem önreflexió, hanem túlagyalása a dolgoknak.

 

 

 

A túlagyalás 12 tipikus jele és fizikai tünetei

 

Mielőtt nekikezdenél a gondolkodási szokásaid megváltoztatásának, tisztában kell lenned azzal, mikor agyalod túl a dolgokat.

 

Íme 12 figyelmeztető jel, amely arra utal, hogy túlagyaló típus vagy:

 

 1. Gyakran aggódsz olyan dolgok miatt, amit nem tudsz irányítani, megváltoztatni.
 2. Folyamatosan emlékezteted magad a hibáidra.
 3. Fejben újra és újra átéled a kínos pillanatokat, beszélgetéseket.
 4. Gyakran megkérdezed magadtól, hogy „Mi van, ha …”.
 5. Jár az agyad, miközben megpróbálsz elaludni.
 6. Amikor felidézed az emberekkel folytatott beszélgetéseidet, azon gondolkozol mit kellett, vagy nem kellett volna mondanod.
 7. A szabadidőd jelentős részében azon gondolkodsz, hogy milyen rejtett jelentéseket hordozhatnak mások elhangzott szavai, mondatai.
 8. Ha valaki olyat mond, vagy úgy cselekszik, ami neked nem tetszik, akkor sokáig rágódsz rajta.
 9. Sokat kérdezel, azonban nem hozol döntéseket vagy nem cselekszel.
 10. Rendszeresen megkérdőjelezed a meghozott döntéseidet.
 11. Gyakran elképzeled, hogy mi lehet a legrosszabb forgatókönyv vagy kimenetel egyes helyzetekben.
 12. Annyi időt töltesz a megváltoztathatatlan múltbeli eseményeken, helyzeteken való elmélkedéssel vagy a beláthatatlan jövő miatti aggódással, hogy kimaradsz a jelenben zajló dolgokból.

 

A túlagyalás lehetséges fizikai tünetei:

 

 • Fáradtság
 • Fejfájás
 • Hányinger
 • Koncentrációs nehézség
 • Alvási problémák
 • Étvágyváltozás

 

 

 

11 tipp a túlagyalás abbahagyására

 

1. Légy tudatában, hogy mi is jár a fejedben!

 

Először is vedd észre, ha kezdesz elmerülni az agyalásban. Amikor szorongani kezdesz figyeld meg, hogy milyen gondolatok kergetőznek a fejedben. Egyetlen gondolat ismétlődik újra és újra, anélkül, hogy bármiféle értelme lenne, ami közelebb visz a megoldáshoz, vagy egy probléma kezeléséhez? Akkor ez már a túlagyalás kategóriájába esik.

 

„Ha ellenőrizni akarod a gondolkodásodat, először vizsgáld meg, mit is gyakorolsz, aztán döntsd el: erőt ad vagy kimerít?”

(Edith Eva Eger)

 

 

 

2. Braindump, azaz írd ki magadból a szorongató gondolatokat.

 

Mondhatnám úgy is, hogy távolítsd el a szemetet az elmédből, ami csak foglalja az értékes tárhelyet. Nem kell hozzá más, csak papír és toll, ami akár színes is lehet.

 

3. Fókuszálj a következő lépésedre!

 

Vedd elő a „Teendőim” listádat és fordítsd az energiádat produktív dolgokra. Pl. Írj meg egy (rég halogatott) e-mailt, takaríts vagy rakj rendet 15 percig. Bármilyen apró cselekedet kimozdíthat az agyalásból, szorongásból, míg a passzivitás csak növeli azt.

 

 

4. Tereld el a figyelmed lélektápláló tevékenységekkel.

 

Pontosabban légy jelen (szívvel, lélekkel) abban a lélektápláló cselekvésben, ami kiutat jelenthet a túlagyalás ördögi köréből. Például játssz a kisállatoddal, tornázz, olvass egy jó könyvet, alkoss valamit, menj sétálni és fejben is legyél ott, ne csak testben stb.

 

5. Tanulj valami új dolgot!

 

Kösd le a mentális energiádat valami érdekes és kreatív tevékenységgel. Kezdj bele valami új dologba: tanulj idegen nyelvet, próbálj elsajátítani egy új mozgásformát (pl. jóga, hulahoppozás, tánc), rajzolj, fess, készíts keresztrejtvényt stb.

 

6. Töltsd meg az elméd nagyszerű álmokkal!

 

Robin Sharma azt tanácsolja, hogy összpontosíts a lehetőségekre ahelyett, hogy elmerülnél a toxikus gondolataidban. Kezdd el megtölteni az elmédet nagyszerű álmokkal, ösztönző célokkal és nem marad hely a stresszelő aggódásnak.

 

7. Tűzz ki egy határidőt és/vagy tarts szünetet!

 

Minél több időt hagysz magadnak egy döntés átgondolására, annál valószínűbb, hogy túlelemzésbe bonyolódsz. Jelölj ki egy határidőt a végső döntés meghozatalára. A nagyobb döntésekhez több időre van szükség, ezért tarts szüneteket, hogy eltereld a figyelmedet, amikor a döntéshozatal folyamata maga alá temet (pontosabban totálisan lefáraszt az elméd kattogása).

 

 

8. Ismerd fel és engedd el a „gravitációs problémákat”!

 

Ez azt jelenti, hogy vedd észre, ha egy olyan dolgon agyalsz, amit sem megváltoztatni, sem irányítani nem tudsz. Úgy, mint a gravitációt. Felesleges rajta agyalnod, mert van és kész. (Számomra, az embertársaink „megnevelése”, illetve „megszerelése” is ebbe a kategóriába tartozik.) Helyette kezdj el olyan dologgal foglalkozni, amire hatással lehetsz. Pl. A saját tehetséged kibontakoztatására.

 

9. Hallgass a megérzéseidre!

 

Kisebb-nagyobb döntések meghozatala előtt könnyen túlpörög az agyunk a lehetőségek és buktatók latolgatásán. Végezd el a szükséges kutatást és gyűjtsd össze a tényeket, információkat, azonban bízz a megérzéseidben, mert segítenek meghozni a végső döntést.

 

10. Vidd a fókuszt az öt érzékszervedre!

 

Például figyelj (nézz) meg öt dolgot a környezetedben. Fülelj és azonosíts be négy hangot. Tapints meg három tárgyat. Szagolj meg két dolgot. Ízlelj meg valamit. Ezek a dolgok segíthetnek a figyelmedet visszahozni a jelenre, az agyalás helyett.

 

11. Hálás vagyok, mert ….

 

Olvass bele a HÁLANAPLÓDBA, kezdj azon agyalni, hogy miért is lehetsz hálás az életedben, ebben a hónapban, ezen a héten vagy napon. Felidézve az apró örömteli dolgokat, eseményeket megnő az energiaszinted, kiléphetsz a túlagyalás negatív spiráljából és sokkal könnyebb lesz akcióba lendülnöd.

 

 

Miért érdemes felhagyni a TÚLagyalás, TÚLelemzés szokásával?

 

Nem az agyalás, elemzés teljes elhagyására biztatlak, hanem arra, hogy ezeket NE VIDD TÚLZÁSBA a testi-lelki egészséged, jólléted érdekében.

 

Ha abbahagyod a TÚLagyalást, akkor

 • megváltoznak a tapasztalataid a körülötted lévő világról,
 • könnyebben hozol meg döntéseket,
 • több örömöt és élvezetet lelsz a JELEN pillanat átélésében,
 • marad energiád a napi stressz kezelésére.

 

Kiss Zita

Kiss Zita

Karrier- és Kapcsolatteremtési Tanácsadó / az introvertált útkeresők mentora

Célom: csendes sorstársaim támogatása tehetségük kiaknázásában, a kommunikációs és kapcsolatteremtési képességük fejlesztésében, hogy jól érezzék magukat a bőrükben és harmonikus, boldog életet éljenek. Bővebben rólam itt olvashatsz.