Barion Pixel

Hogyan ismerkedj könyvmolyként online? – Ármós Fruzsina, a Moly.hu társtulajdonosának tanácsai

Szerző: | KAPCSOLATOK és KOMMUNIKÁCIÓ

Az introvertáltakra gyakran aggatják a könyvmoly címkét. Nem tagadom, szociális introvertáltként én is imádok olvasni, ez az egyik kedvenc kikapcsolódásom, azonban a könyvek szeretete (legyen az nyomtatott vagy e-book) szerintem ugyanúgy jellemző az ambivertáltakra és az extrovertáltrakra is.

 

Az olvasás öröme rengeteg valós és virtuális kalandra csábítja a rajongókat, aminek köszönhetően számtalan barátság, sőt szerelem szövődött már könyvmolyok között.

 

Ez a tündérmese valóban megtörtént Ármós Fruzsinával és Nagy Bencével, a Moly.hu tulajdonosaival, akik ma már két csodás gyermek szülei is.​

 

Milyen lehetőséged van online ismerkedni könyvmolyként?

 

Szívügyem, hogy felhívjam sorstársaim figyelmét arra, hogy az intenzív belső lelki életet élő, csendes személyiségünk nem akadály abban, hogy ismerkedjünk, tartalmas beszélgetéseket kezdeményezzünk, és új barátságokat kössünk, legyünk akárhány évesek is.

 

 

Hogyan szerezz barátokat a Moly.hu segítségével?

 

Köszönöm szépen Ármós Fruzsinának, hogy elfogadta a felkérést és megosztotta gondolatait, tanácsait a témával kapcsolatban!

 

Hogyan csatlakozzon az érdeklődő egy már működő könyvszerető közösséghez?

 

„A Moly alapvetően nem egy nagy közösség, hanem több kicsi. Vannak apró, két fős buborékok, és vannak nagyobb rajongói közösségek. A Molyon ezeket a nagyobb közösségeket egész jól összefogják az egyes rajongói zónák (olyanok ezek, mint egy fórum vagy csoport). Ha például hatalmas Korongvilág rajongó vagy (mint jómagam 🙂 ), irány a Korongvilág zóna!

 

De nagyon jó közösségi élmény lehet jelentkezni egy kihívásra. Sok közös olvasásra buzdító kihívást készítenek a tagok, de olyanok is vannak, ahol írni vagy rajzolni kell, és a tagok egymás haladását látva kapnak mindig új lendületet.

 

Nagyon sok városban működnek Molyklubok, érdemes elmenni egy-egy ilyen találkozóra, szívesen látnak minden új érdeklődőt.”

 

 

Milyen lépéseket tegyen egy könyvmoly, hogy felkeltse maga iránt a figyelmet?

 

Az első lépés szerintem mindig az, hogy berendezkedsz. Egy kitöltött profil azt a benyomást kelti az emberekben, hogy valóban van valaki a profil mögött, akivel érdemes beszélgetést kezdeményezni.

 

Jelöld be a kedvenc könyveidet, hogy miket olvasol éppen, készíts kívánságlistát, várólistát stb. Ha ezek után elkezdesz értékeléseket írni, biztos lehetsz benne, hogy valaki fel fog figyelni a véleményedre.

A Molyon a felsoroltakon kívül még számos közösségi funkció van (karcok, szavazások, események stb.), én az első molyos ismerősömet például egy könyv kölcsönadása kapcsán szereztem.

 

 

Miképpen tud a szimpatikus molyokkal társalgást kezdeményezni?

 

A Molyon a szimpatikus profilokat „figyelni” lehet, ez egy olyan első lépés, ami aztán gördülékenyen hozza magával a többit.

 

Gyakran az emberek automatikusan visszafigyelnek, így kölcsönösen bekerülnek majd a tartalmaitok egymás frissébe (ez a Molyon a feed). Innentől akkor is jobban meg fogjátok ismerni egymást, ha eleinte egyáltalán nem beszélgettek, mert látni fogjátok, miket olvas a másik.

 

Ha pedig akad néhány kérdésetek az adott könyvvel kapcsolatban, vagy különösen tetszett valami, amit a másik írt, ne féljetek megírni azt! Nagyon fog örülni, sokkal jobban, mint egy egyszerű „tetszikelésnek”.”

 

Milyen változást hozott a (társas) életetekbe a Moly közösségének létrehozása?

 

Mi ketten is a Molynak köszönhetően ismertük meg egymást és az első randira az apropót is a Moly szolgáltatta.

 

Akkor még nem születtek meg a gyermekeink és még Pesten éltünk, így sokat jártunk nagyobb molyos találkozókra, és a barátaink jó része is a Molyról került ki.

Szerencsére most is több régi barátunk és számos kedves ismerősünk van az oldalról. Ezekért a kapcsolatokért nem lehet eléggé hálásnak lenni.”

 

 

Mik az előnyei, illetve hátrányai egy közösség működtetésének?

 

„A felhasználók rendkívül kötődnek az oldalhoz, így gyakran találjuk szembe magunkat hatalmas érzelmekkel.

Ha ezek jók, arra mindig rácsodálkozunk, hogy milyen sokat jelent a munkánk másoknak. Akadnak molyos házasságok, molybabák, de évtizedes barátságok is, amik itt születtek. Ezeknek mindig nagyon örülünk.

 

Ha rosszak, néha sajnos nagyon el tud fajulni a véleményezés. Az internetes trollok is megtalálnak minket, és sok más ember akad, aki nincs tisztában a kulturált viselkedés szabályaival, így sok idő megy el a moderálásra.

Ezek mellett rendszeresen kapunk bírósággal fenyegetőzést, de olyan dolgok is történnek, amiről egyáltalán nem szívesen beszélek, annyira döbbenetesek és fájók. De valahogy azokon is túl kell lépni és csinálni tovább.”

 

Mit tesztek, hogy fenntartsátok a Moly tagok érdeklődését, a közösségi létet?

 

„Ebben az a nagyon szuper, hogy semmit nem szükséges tenni érte, az emberek egymás érdeklődését tartják fenn. Ezek a közösségek gyönyörűen, organikusan maguktól nőnek ki a közös olvasási élményekből, mi csak a teret, az eszközöket biztosítjuk számukra.

 

 

Szerinted mitől függ, ki mennyire aktív a Moly-on?

 

Típus kérdése is, van, aki jellemzően nem leli örömét egy online profil kiépítésében, az írásban való kommunikációban. És gondolom, az adott ember idejétől és igényeitől is függ.

 

Sok kamaszt látok az oldalon, ők abban a korban vannak, amikor a társas kapcsolatok a legfontosabbak.

De sok olyan ember akad, aki élőben nehezebben ismerkedik, akár mert introvertált, akár mert nincs alkalma másokkal találkozni (nyugdíjas, kismama vagy munkanélküli). De úgy látom, ha valaki már egyszer kiépített egy komolyabb molyos kapcsolati hálót, az jellemzően akkor is aktív marad, ha már egyébként újként nem regisztrálna be.”

 

 

 

Melyik könyvet ajánlanád elolvasásra, amiben ismerkedésről, barátkozásról is szó esik?

 

„Elsőre a magyarul sajnos még nem kapható The Dragon with a Chocolate Heart jutott eszembe. Ez a fiatal olvasóknak szóló fantasy regény egy sárkánylányról szól, akit emberré változtatnak, és új bőrében kell boldogulnia egy számára idegen világban. Szerintem nagyon szépen mutatja be a barátkozás nehézségeit és a barátság erejét.”

 

 

 

A Moly legfontosabb funkciói:

 

  • Nyilván lehet tartani, hogy mit olvastál (olvasmánylista), milyen könyveid vannak (magánkönyvtár), miket szeretnél még elolvasni (várólista), miket szeretnél megvenni, megkapni (kívánságlista), és ezeken kívül még akármilyen tetszés szerinti könyvválogatást létrehozhatsz (polcok, listák).
  • Írhatsz értékeléseket, és böngészheted mások értékeléseit is, így könnyen tudsz jó olvasmányt találni magadnak.
  • Írhatsz akár magánjellegű, akár ismeretterjesztő bejegyzéseket (karcok), és olvashatod másokét is. A tematikus karcokat zónákba csoportosítva, vagy a könyv- illetve alkotói adatlapokon is megtalálod.
  • Feliratkozhatsz más tagok tevékenységére (figyelés), így a számodra érdekes emberek tartalmait könnyen nyomon tudod követni (a frissedben). Ugyanígy könyveket és alkotókat is lehet figyelni.
  • A tagok aktív közösségi életet élnek, online és „élőben” is (események), így aki szeretne új barátokat, itt biztosan megtalálja őket.

 

 

Nos, kipróbálod?

 

Legyél introvertált, ambivertált vagy extrovertált az olvasás szeretete összeköt minket. A Moly.hu online platformja lehetőséget biztosít arra, hogy hasonló érdeklődésű emberekkel ismerkedj meg.

 

Vedd fel a kapcsolatot a szimpatikus Molytársakkal, folytassatok tartalmas társalgást, vegyél részt a Molyklubok rendezvényein.

 

Élvezd a kapcsolatteremtés folyamatát! Kalandra fel!

 

Kiss Zita

Kiss Zita

Karrier- és Kapcsolatteremtési Tanácsadó / az introvertált útkeresők mentora

Célom: csendes sorstársaim támogatása tehetségük kiaknázásában, a kommunikációs és kapcsolatteremtési képességük fejlesztésében, hogy jól érezzék magukat a bőrükben és harmonikus, boldog életet éljenek. Bővebben rólam itt olvashatsz.