Barion Pixel

Van tökéletes állás egy introvertált számára?

Szerző: | MUNKA és KARRIER

Az a feltételezés él az emberek többségében, hogy az introvertáltak nem kedvelik az embereket maguk körül, nem szeretnek velük beszélgetni, dolgozni.

Azonban az introvertáltság nem jár kéz a kézben a félénkséggel vagy a társas szorongással. Ezek a viselkedési formák megtalálhatóak az extrovertáltak között is.

Sokan azt gondolják, hogy az introvertáltak akkor a legboldogabbak, ha a munkájuk minimális emberi interakciót igényel.

Vajon igazuk van?

 

 

Egy introvertált számára az ideális munka nem feltétlenül jelent teljes izolációt.

 

Az igaz, hogy ösztönösen nem értékesítési, ügyfélszolgálati vagy más olyan karrierre vágyunk, ami folyamatos és intenzív kapcsolattartást igényel másokkal. Habár ezeken a területeken is kiemelkedően teljesíthetünk, ha támaszkodunk egyes erősségeinkre: pl. odafigyelés (jó hallgatóság vagyunk), empátia, nyugalom.

 

Természetesen vannak olyan szakmák, üzletágak, ahol dominánsabb a csendes introvertáltak jelenléte. Ilyen például az információs technológia (IT), a mérnöki területek, pénzügy (könyvelés), kutatás.

 

Létezik egyáltalán „tökéletes” állás?

 

Lehet, hogy nem tökéletes, de ideális állások, munkák, üzleti lehetőségek bármelyikünk számára elérhetőek.

Fontos, hogy megtaláljuk azt a területet, ahol az érdeklődésünk és tehetségünk kibontakozhat egy olyan környezetben, ami nem leszívja az energiánkat, hanem inkább feltölt bennünket.

 

 

3 tényező, amire az ideális állás kiválasztásakor érdemes figyelnünk

 

1. ÖNÁLLÓSÁG (Autonomy)

 

Fontos, hogy legyen egy bizonyos fokú ráhatásunk a környezetünkre, a napi teendőinkre, a kommunikációs stílusunkra, illetve megválaszthassuk, hogy mennyi időt töltünk más emberek társaságában. Elképzelhető, hogy nem tudunk mindig mindent kontrollálni, de legyen elegendő választási lehetőségünk, hogy az introvertáltságra jellemző igényeinket tudjuk elégíteni.

 

2. SZAKMAI IGÉNYESSÉG (Mastery)

 

Képesek vagyunk a dolgok mélyére ásni, fejlődni és szakértővé válni a munkánk során, illetve akár egy tréning vagy iskolai képzés keretében. Fontos, hogy legyen lehetőségünk csiszolni a készségeinket, adottságainkat és azokat rendszeresen használni is.

 

3. CÉLTUDATOSSÁG (Purpose)

 

Az eredményesség számunkra nem a külső díjak, elismerések megszerzését jelenti, hanem inkább szeretnénk az önbecsülésünket megerősíteni és mások tiszteletét kivívni. Fontos tudnunk, hogy mit miért csinálunk. Éreznünk kell, hogy a munkánk a személyes célunkat is tükrözi, valamint egy nagyobb célt is ki kell elégítenie: értéket teremteni, pozitív hatással lenni mások életére.

 

Ha ismerősen hangzik a fenti három elem, az nem véletlen, mert Daniel Pink nevéhez fűződik a megfogalmazásuk, és a motivációnk, ösztönző erőnk elengedhetetlen alapköveit alkotják.

Bármelyik üzletágban megtalálhatjuk ezeket. Van, ahol szembetűnő a jelenlétük és van, ahol nekünk kell becsempésznünk egyes elemeit.

 

 

Az ideális (munka)helyeden vagy?

 

Állj meg egy pillanatra, és gondold végig a szakmai életedet a fenti 3 tényező mentén.

 

  • Mekkora az önállóságod? Pl. Van-e lehetőséged egy nyitott irodában egy zártabb kuckót kialakítani, hogy introvertáltként jobban érezd magad. Van ráhatásod az időbeosztásomra, az ügyfelekkel való kapcsolattartásra?

 

  • Mennyire tudsz elmélyedni a szakmádban? Le tudsz ásni a dolgok mélyére? Egyáltalán gyakorolhatod azokat a készségeidet, amikben jó vagy?

 

  • Olyan célokért dolgozol, amivel tudsz (legalább részben) azonosulni? A célok összhangban vannak az értékrendeddel?

 

Ha úgy érzed, hogy nem vagy a helyeden, akkor a fenti kérdések segíthetnek rávilágítani az okára.

Mi az, amin tudsz változtatni? Mi az, amin nem?

 

Introvertáltként is bármilyen szakmát űzhetsz és bármit meg tudsz csinálni!

Hallgass a szívedre és a belső akkumulátorod energiakijelzőjére. Segítenek megtalálni az ideális hivatást, állást, munkakört!

melyik hivatás illik hozzám teszt
Kiss Zita

Kiss Zita

Karrier- és Kapcsolatteremtési Tanácsadó / az introvertált útkeresők mentora

Célom: csendes sorstársaim támogatása tehetségük kiaknázásában, a kommunikációs és kapcsolatteremtési képességük fejlesztésében, hogy jól érezzék magukat a bőrükben és harmonikus, boldog életet éljenek. Bővebben rólam itt olvashatsz.