Mi a hasonlóság egy introvertált ember és egy mobiltelefon között?

Szerző: | EGÉSZSÉG és JÓLLÉT, INTROVERTÁLT ÖNISMERET

Képzeld el, hogy az introvertáltak energia-utánpótlása úgy működik, mint egy mobiltelefon (legyen akár iPhone vagy Android készülék) akkumulátora. A különböző szociális (társas) interakciók eltérő mértékben merítik le ezt az akkumulátort, csökkentik az élettartamát.

 

 

 

A 4G használata az akkumulátor túlzott lemerülését eredményezi, a 3G gyorsan csökkenti az élettartamát, az Általános használat lassan meríti le az akkumulátort, a Repülő üzemmód nem visz el sok energiát, a Töltés pedig visszapótolja az elhasznált energiamennyiséget.

Valamennyi helyzet és ember besorolható az 5 kategória valamelyikébe.

 

Lássuk hát az 5 kategóriát, amibe besorolható a mobiltelefonok és az introvertált emberek energiafogyasztása!

 

 

4G: Ismeretlen emberek tömege

 

Gondolj például olyan rendezvényekre, network (kapcsolatépítő) eseményekre, ahol idegenekkel kell szóba elegyedned és semmitmondó beszélgetéseket folytatnod. Ezek a dolgok az akkumulátorunk töltöttségét 100 %-ról 45 perc alatt (vagy még gyorsabban) leviszik 50%-ra.

 

Tudjuk, hogy sok energiánkat felemészti majd a helyzet, ezért igyekszünk feltöltődni előtte (tartalékolunk), majd utána időt szánni arra, hogy pótoljuk a kiesett energiamennyiséget. Ha néhány óránál tovább vagyunk kénytelenek részt venni ilyen eseményeken, akkor „sürgősségi töltésre” is szükségünk lehet, amit például a WC-ben való hosszabb bujkálással próbálunk.

 

 

3G: Ismerős emberek társasága

 

Gondolj a születésnapi és vacsora partikra, csoportos kirándulásokra. Jó pár órát (2-6 óra) kibírunk ezekben a helyzetekben, de a végére így is kimerülünk.

Szeretjük a barátainkkal tölteni az időt, de a sok ember okozta zaj és érzékszervi inger igazán fárasztó lehet számunkra. Az éjszaka vége felé nagy valószínűséggel már egy sarokban ülünk egy vagy két közeli jó barátunkkal és csendes, elmélyült beszélgetést folytatunk velük.

A vegyülés nem igazán a mi stílusunk.

 

 

 

Általános használat: A mindennapi élet

 

Munkába, iskolába, előadásokra járni, az utcán megállni egy rövid csevegésre, kis baráti társasággal lógni. Ezek a dolgok csak kicsit vesznek el az akkumulátor életéből. Olykor néhány napot is végig tudunk csinálni „általános üzemmódban”.

 

Ha fáradtak vagy stresszesek vagyunk, akkor csak kb. 10-12 óráig bírjuk. Ennek az az oka, hogy a stressz olyan, mint amikor a mobilodon sok a háttérben futó alkalmazás; a telefonod lassabban merül le, mint a 3G esetén, de az általánosnál gyorsabban.

 

Ezek mindennapos dolgok, amikhez hozzászoktunk, azonban jobban lemerítik az akkumulátorunkat, mint azt várnánk.

 

 

Repülő üzemmód: A „biztonságos” emberekkel töltött idő

 

Minden introvertált embernek van néhány barátja (családtagja), akik társaságában biztonságban érzik magukat. Ezek az emberek minimális energiát szívnak el tőlünk, lehetővé teszik számunkra, hogy önmagunk legyünk, és csendes, introvertált módon jól érezzük magunkat.

 

Ezek a „biztonságos” emberek kevesen vannak, de ha megtaláljuk őket, akkor hihetetlenül őszinték és lojálisak vagyunk hozzájuk. Talán meglepődsz, de az introvertáltak „biztonságos” emberei néha olyan extrovertáltak, akik megértik és hajlandók betartani az introvertáltak kimondatlan szabályait.

 

A „repülő üzemmódú” (vagy „biztonságos”) emberek néha az „általános használatú” emberek közé sodródhatnak, és önhibájukon kívül több energiát vihetnek el tőlünk, azonban összességében „biztonságosak”.

 

 

Töltés: Egyedül vagy házi kedvencekkel töltött idő

 

Esetenként néhány nagyon-nagyon különleges emberből válhat „töltő” barát, de ez ritka, mint a fehér holló.

 

Általában az egyedül töltött idő a legjobb módja az energiánk megújításának: olvasás, zenélés, zenehallgatás, sütés, festés, illatos fürdő, paplan alá bújás (További feltöltődési tippekről itt olvashatsz.)

 

Ezek a tevékenységek megfiatalítanak és energiát adnak nekünk ahhoz, hogy szembenézzünk a következő társas tevékenységgel.

 

A hozzánk bújó házi kedvencek is számítanak, mert nem igényelnek „szociális” energiát tőlünk.

 

 

Mi történik, ha alacsony az introvertáltak akkumulátor feszültsége?

 

Nagyjából ebbe az 5 fő kategóriába besorolható minden napi tevékenységünk.

 

Természetesen van átjárhatóság az egyes kategóriák között. Különböző emberek különböző szinteken lehetnek, ami függ az adott introvertált ember aktuális energiaszintjétől és helyzetétől.

 

Az introvertáltak abban is hasonlítanak a mobiltelefonok akkumulátoraihoz, hogy amikor elérik energiaszintjük utolsó 20% -át, „Általános használattal” körülbelül 20 perc alatt lemerülhetnek. Nevetségesnek tűnik, de ez így van. Amikor kevés a „szociális” energiánk, akkor az még gyorsabban fogy.

 

Ha nem vagyunk elég óvatosak, akkor elérhetjük a „kikapcsolás” állapotát is, és hosszú ideig bujkálnunk kell mindenki elől, amíg újra biztonságosnak nem érezzük a világot.

 

Ha mégis ki kell dugnod az orrodat otthonról, akkor vegyél fel egy ilyen sünis pólót, és a környezeted biztosan érteni fog a szóból!

 

Kiss Zita

Kiss Zita

Introvertált Kapcsolatteremtési Tanácsadó

Célom, hogy csendes sorstársaimat segítsem az erősségeik kiaknázásában, korlátaik ledöntésében, a kommunikációs és kapcsolatteremtési képességük fejlesztésében, hogy kiegyensúlyozott és boldog életet élhessenek. Bővebben rólam itt olvashatsz.

Summary
Mi a hasonlóság egy introvertált ember és egy mobiltelefon között?
Article Name
Mi a hasonlóság egy introvertált ember és egy mobiltelefon között?
Description
Képzeld el, hogy az introvertáltak energia-utánpótlása úgy működik, mint egy mobil akkumulátora. A különböző szociális (társas) interakciók (3-4G, Repülő üzemmód, Általános használat) eltérő mértékben merítik le. Ismerd meg az 5 kategóriát!
Author
Publisher Name
www.kreativutkeresestudatosan
Publisher Logo