Tippek az életedbe belépő energiavámpírok kezelésére

Szerző: | KAPCSOLATOK és KOMMUNIKÁCIÓ

Mit tehetsz, ha egy mérgező személy vagy más néven energiavámpír van a környezetedben, aki hatással van rád? A legutolsó dolog, amit tegyél, hogy lesüllyedj a szintjére, de meg kell tanulnod megvédeni magad. Íme néhány javaslat hozzá:

 

 

Ne hagyd, hogy egy mérgező személy lerombolja a határaidat a saját előnye érdekében. Döntsd el mi fontos számodra és ne térj el tőle.

 

  • Tartsd nyilván, amiben megegyeztetek

Ha szóban megegyeztetek valamiben, akkor azt e-mailen igazold vissza és így kérj visszajelzést, ha bármit módosítani szeretne. Ez segít megelőzni vagy később cáfolni a hazugságokat.

 

  • Légy udvarias és becsületes

Csak azért, mert a másik durva vagy csaló, nem lehet mentség arra, hogy te is az legyél. Mindig a saját normáid szerint viselkedj és hagyd, hogy mások olyannak lássák a mérgező embereket, amilyenek.

 

 

  • Ne ossz meg titkokat velük

Légy óvatos mit osztasz meg egy mérgező személlyel, mert bármit mondasz, azt negatív formában fogja továbbadni. Sose pletykálj kollégákról, ügyfelekről, barátokról vagy ossz meg olyan titkot, amit nem szeretnéd, hogy az ellenséged is tudjon.

 

  • Kerüld el, hogy a válladon ’zokogjanak’

A negativitás fertőző és magával ránt téged is. Ha órákon át hallgatod egy mérgező személy panaszkodását arról, hogy milyen rosszul mennek a dolgai vagy emberekről, akik elárulták őt, akkor az csak depresszióssá tesz téged. Semmi olyat nem tudsz mondani, ami felvidítaná őt – élvezik az áldozati szerepet. Tartogasd az energiádat azok számára, akik megérdemlik vagy azoknak, akik jobb kedvre derítenek.

 

  • Légy erős 

A mérgező emberek mindent a maguk módján akarnak elintézni és bármi áron. Szóval szilárdan kell a lábadon állnod, amikor velük van dolgod. Ha nem adod meg azt nekik, amit akarnak, akkor mindenféle alattomos és érzelmi manipulációs technikákkal fognak próbálkozni. Légy felkészült és erős.

 

  • Ne kezeld személyes ügyként /ne vedd magadra a mérgező viselkedésüket

Tudd, hogy ez róluk szól és nem rólad. A mérgező emberek, a bűntudatodra apellálva megpróbálják elhitetni veled, hogy valamit rosszul csináltál. Ne hagyd magad! Emlékezz rá, hogy szabaddá tesz, ha nem veszel semmit sem személyesnek. A legtöbb mérgező ember nem csak veled, hanem mindenkivel negatívan viselkedik. Amit mondanak és tesznek, a véleményük a dolgokról a saját önreflexiójukon alapszik.

 

  • Szánj időt magadra

Ha muszáj együtt élned vagy dolgoznod egy mérgező személlyel, biztosíts elegendő időt magadnak a kikapcsolódásra, pihenésre és gyógyulásra. Az ’összeszedett, racionális felnőtt’ szerep eljátszása a mérgező rosszkedvnek kitéve kimerítő lehet, és ha nem vagy elég óvatos, akkor téged is megfertőzhet.

Kiss Zita

Kiss Zita

karrier-tanácsadó, az introvertált útkeresők mentora

Több, mint 20 éves HR-es gyakorlattal rendelkezem, kiemelt szakterületem az egyéni és csoportos fejlesztések, képzések. Cikkeimnek, oktató anyagaimnak célja, hogy csendes sorstársaimat segítsem a láthatatlanná tévő köpenyük levételében és tehetségük magabiztos prezentálásában extrovertált világunkban. Bővebben rólam itt olvashatsz.

8 ötlet, hogy hatékonyabban old meg a konfliktusaidat.

Csendes introvertáltként mikor válaszd a konfliktuskerülést, és miként kezeld a felmerülő konfliktusokat a saját, egyéni stílusodban?