Barion Pixel

9 nemcsak új évi fogadalom introvertáltaknak

Szerző: | KAPCSOLATOK és KOMMUNIKÁCIÓ

Mi a véleményed az új évi fogadalomról?

Van, aki lelkesen elkezdi sorolni, hogy milyen új célokat tűzött ki illetve milyen változtatásokat vezet majd be.

Aztán van, akit a fogadkozás teljesen hidegen hagy. Legyint egyet vagy viccet csinál belőle. Mindenesetre januárban ez az egyik legnépszerűbb beszédtéma.

Bevallom, engem nem hoz lázba az új évi fogadalomtétel. Szerintem erre az év bármelyik pillanata kiválóan megfelel.

Azonban szeretném megragadni az alkalmat, hogyha mégis beszállnál ebbe a társasjátékba, akkor mérlegeld az alábbi fogadalmi ötleteket is.

9 új évi fogadalom introvertáltaknak

 

9 fogadalmi javaslat introvertáltaknak

 

  1. Ne rágódj olyan dolgokon, amiket hetekkel, hónapokkal vagy akár évekkel ezelőtt mondtál vagy tettél.

 

Mi, introvertáltak, hajlamosak vagyunk a töprengésre, agyalásra. Ez olyan formát is ölthet, hogy ezerszer is lejátszunk gondolatban egy-egy helyzetet, jelenetet (aminek mi voltunk az egyik főszereplője).

A dolgokon való rágódásunk sok kellemetlen pillanatot szerezhet nekünk. Például álmatlanul forgolódunk az ágyunkban. Ráadásul az agyalás melegágya lehet a szorongásnak és a depressziónak is.

Hát kell ez neked? Nem! Ugye?

Lépj ki az agyalás mókuskerekéből, csinálj valamit, ami segít átirányítani a figyelmedet. Például idézd fel egy pozitív emlékedet, beszélj valakivel, hallgass zenét, kabarét stb.

 

  1. Segíts a családtagjaidnak, barátaidnak megérteni mit jelent az introvertáltság.

 

Semmi pánik. Nem kell ehhez szakkönyveket bújni! Nyugodtan ajánld figyelmükbe a K.Ú.T.-at, ahol egyre több cikk segít betekintést nyerni a világunkba.

Nehezen értik meg, hogy a társasági élet, a társalgás kimerít minket még akkor is, ha boldogok és elégedettek vagyunk. Magyarázd el nekik, hogy szeretsz a közelükben lenni, de a töltekezéshez szükséged van olyan időre is, amit egyedül, magányosan tölthetsz el.

 

Ne legyen bűntudatod

 

  1. Mondj igent az egyedüllétre és ne érezz emiatt bűntudatot.

 

Újra nemet mondtál egy munka utáni italra vagy programra és emiatt „rossz” munkatársnak érzed magad?

Egy órát maradtál egy barátod partiján pedig már fél óra után kimerültél, s azon aggódsz, hogy vajon a barátaidat zavarta-e a korai távozásod?

Nem önzőség, ha vigyázol magadra! Nem vagy antiszociális, amiért egyedüllétre van szükséged, hogy visszanyerd az energiádat.

 

  1. Csatlakozz egy online fitnesz közösséghez.

 

Gyakori új évi fogadalom, hogy idén többet fogunk mozogni. Igen, az emberi interakciók kimerítenek minket, így talán nem vágyunk edzőterembe vagy csoportos órákra.

Hála az internetnek, már rengeteg lehetőséged van csatlakozni online közösségekhez, instruktorokhoz. Nem kell ingázni. Nem kell másokhoz alkalmazkodni. A számodra legmegfelelőbb napszakban kezdhetsz hozzá a gyakorlatokhoz.

Sok mozgásformát kipróbálhatsz az ingyenes Youtube videóknak hála. Én a Pilatesbe kóstoltam így bele.

 

Fókuszálj az erősségeidre

 

  1. Legyen nagyobb fókuszod az introvertált erősségeiden.

 

Sok energiánkat emészti fel, hogy beilleszkedjünk az extrovertáltságot preferáló társadalmunkba. Háttérbe szorítjuk természetes introvertált adottságainkat, amik sikeresebbé, magabiztosabbá és kiegyensúlyozottabbá tehetnek minket, ha tudatosan építünk rájuk.

Például az írásbeliség közelebb áll hozzád, mint a szónoklás? Fejleszd a PowerPoint tudásodat, amire támaszkodhatsz majd, ha előadást vagy beszámolót kell tartanod.

Emlékeztetőül: 10 introvertált erősség.

 

  1. Naponta emlékeztesd magad, hogy mi mindenért lehetsz hálás.

 

Mint már említettem híresek vagyunk arról, hogy túl sokat agyalunk, rágódunk dolgokon. Ez odáig vezethet, hogy a figyelmünk újra és újra a negatív gondolatainkra terelődik.

A mi felelősségünk, hogy megtörjük az ördögi kört.

A hála napló vezetése segít emlékeznünk arra, hogy MIÉRT érdemeljük meg a boldogságot és lehetünk büszke introvertáltak.

Nem kell túlbonyolítanod a dolgot! Írj minden este csupán 3 dolgot a határidőnaplódba vagy egy füzetbe, amiért aznap hálát adsz. (Ez egy évben 1095 pozitív, erőt adó gondolat!)

 

  1. Mondj búcsút a mérgező emberi kapcsolataidnak.

 

Előfordul, hogy negatív emberekkel is tartjuk a kapcsolatot, mert szeretnénk megfelelni „vélt vagy valós elvárásoknak”, félünk attól, hogy nem tudunk újakat kialakítani. Introvertáltként nem bánjuk az egyedüllétet, de emberi kapcsolatokra, barátokra nekünk is szükségünk van.

Azonban, ha eltávolítjuk az életünkből az energiavámpírokat, sokkal jobban fogjuk érezni magunkat és lesz energiánk új, minőségi kapcsolatok kialakítására. Szóval ne legyen bűntudatot, ha leépíted azokat, akik elszívják az életenergiádat.

 

Fedezz fel új helyeket

 

  1. Látogass meg új helyeket.

 

Introvertáltként szívesebben vagyunk otthon illetve a megszokott környezetünkben, azonban olykor érdemes elutaznunk és új tapasztalatokat gyűjtenünk. Lehet ez például egy kirándulás, városfelfedező séta, pár napos mini vakáció. Mehetsz egyedül vagy egy baráttal.

Új környezet, új impulzusok: esély új, pozitív kapcsolatok felfedezésére.

 

  1. Töltsd úgy a szabad idődet, ahogy neked a legjobb.

 

A te felelősséged, hogy megértesd a szeretteiddel miért van szükséged egyedüllétre (lásd 2. pont). (Pláne, ha extrovertáltság jobban jellemző rájuk, mert akkor őket a társasági események töltik fel.)

A közös programok mellett fontos betervezned az egyedül töltendő idődet is, így kevesebb lesz a félreértés, a konfliktusos helyzet.

Kezdj új hobbiba vagy mélyülj el egy meglévőben. Bármi mellett is döntesz, élvezd és boldogabbnak fogod magad érezni!

Kiss Zita

Kiss Zita

Karrier- és Kapcsolatteremtési Tanácsadó / az introvertált útkeresők mentora

Célom: csendes sorstársaim támogatása tehetségük kiaknázásában, a kommunikációs és kapcsolatteremtési képességük fejlesztésében, hogy jól érezzék magukat a bőrükben és harmonikus, boldog életet éljenek. Bővebben rólam itt olvashatsz.