Barion Pixel

6 szorongásoldó tipp introvertált rendezvénylátogatóknak

Szerző: | KAPCSOLATOK és KOMMUNIKÁCIÓ

Habár introvertáltként az energiánkat a magányosan, egyedül végezhető tevékenységekből nyerjük, sokszor veszünk részt társasági eseményeken is. Gyakran előfordul, hogy már előre szorongunk és aggódunk, ha rendezvényre kell mennünk.

 

A szorongásoldásra szükségünk van, akár saját kezdeményezésre, önként és dalolva veszünk részt, akár „kényszerből”, mert szeretnénk megfelelni a családi, baráti, munkaadói stb. elvárásoknak.

 

Természetesen mindkét helyzetre tudnék példát hozni, és a személyes tapasztalatom az, hogy a döntés és a szorongásunk oldásának kulcsa is a kezünkben van. Mindkét esetben érezhetjük jól magunkat, a saját, introvertált stílusunkban, ha teszünk érte.

 

lelkesen vagy szorongva mész rendezvényre

 

Introvertáltként lelkesen, majd szorongva készülsz a rendezvényre?

 

Régóta foglalkoztat egy problémakör (pl. a karrierváltás)? Egyre többször kerül a szemed elé egy kedvező feltételekkel meghirdetett egész napos rendezvény / konferencia az érintett témakörben. Felkelti az érdeklődésedet és némi vívódás után veszel is rá egy jegyet. Hurrá!

 

Örülsz és lelkes vagy, azonban az időpont közeledtével átmész aggódóba, szorongani kezdesz, hogy vajon jó ötlet volt-e a jelentkezésed. Esetleg meg is bánod az egészet, és fontolgatod, hogy otthon maradsz és veszni hagyod a jegy árát. Kérlek, ne tedd!

 

Hogyan küzdd le a rendezvény előtti szorongásodat?

 

introvertált szorongásoldás 1

 

  1. Vajon odatalálok majd?

 

Nagy segítség, hogy a Google Map a barátunk, és így nem csak az útvonalat tervezhetjük meg a szobánk biztonságából, hanem még fotókat is találhatunk, ami segít ráismerni a helyszínre, ha már odaértünk. Én picit még mindig szorongok, ha ismeretlen helyszínre kell mennem, de a tervezés és az időben való elindulás sokat enyhít ezen.

 

Mit vegyek fel egy rendezvényre

 

  1. Mit vegyek fel?

 

Nos, ez időjárásfüggő, de a lényeg, hogy kényelmesen és jól érezd magad. Én szívesebben viselek nadrágot, és igyekszem rétegesen öltözködni, hogy a terem hőmérsékletéhez igazodva le- vagy felvegyek egy réteget. Kritikus pont a táska mérete, amibe bele kell férnie az alábbiaknak: egy fél literes víz, jegyzetfüzet, íróeszközök, névjegy, zsebkendő, rágó/cukorka, pénztárca, iratok, mobil, kabala stb. Ki mit szeret magával cipelni. (A pasik ezt egyszerűbben megoldják, az biztos!)

 

  1. Mire számíthatok?

 

Introvertált erősségeink közé tartozik a lényeglátás, a koncentráció, így a felkészülés és előzetes tájékozódás segíti az ellazulásunkat. Például kinyomtathatod a programot, utánanézhetsz az előadóknak, leírhatod a kérdéseidet / gondolataidat a jegyzetfüzetedbe, amik a témakör kapcsán felmerülnek benned. (Ezek később hasznodra lesznek, ha belevágsz a kapcsolatépítés gyakorlásába.)

 

Miként csökkentsd a szorongásodat a rendezvényen?

 

mérd fel a terepet

 

  1. Érkezz időben, hogy fel tudd mérni a terepet.

 

Ha kezdés előtt körbejárod a helyszínt, akkor a szünetekben már tudod, hogy merre indulj. A mosdón és a büfén kívül, érdemes felfedezni miként szívhatsz egy kis friss levegőt, tehetsz egy rövid sétát, ha magányra vágysz. Ezek lassítják a „társasági elemed” lemerülését. Ha nem is szólsz senkihez a rendezvény alatt, introvertáltként a tartalékaid akkor is jelentősen megfogyatkoznak.

 

foglalj helyet

 

  1. Foglalj helyet.

 

A teremben kiválaszthatod a számodra ideális ülőhelyet. Hagyj időt magadnak, ne rohanj! Nyugodtan sétálj el a pódiumig, nézz alaposan körül.

Helyet foglalhatsz az egyik sor szélén, hogy a lábadat jobban kinyújthasd és/vagy hamarabb kijuss, ha egyedüllétre vágysz. Azonban kihasználhatod a helyzetet a kapcsolatépítés (networking) gyakorlására is: leülsz a sor közepére, hogy mások melléd ülhessenek vagy helyet foglalsz egy számodra szimpatikus résztvevő mellett.

 

  1. Lélegezz és lazítsd el a vállad.

 

Tudom, ez nem újdonság, de társasági helyzetekben öntudatlanul is összehúzzuk magunkat és felületesen lélegzünk (mintha így láthatatlanná válhatnánk…). Ez csak görcsösebbé tesz minket. Szóval időnként tudatosan vegyél mély lélegzetet és lazítsd el a vállad, húzd ki magad, csinálj néhány lassú nyak- és vállkörzést. Ezt megcsinálhatod az előadások alatt és a szünetekben is. Isteni!

 

+1 Bónusz tipp: Légy jelen testben és lélekben!

 

Amennyiben hajlamos vagy az agyalásra, mint én, akkor ez igen is megszívelendő tanács. Ha megragadja a figyelmedet az előadó egy gondolata/javaslata, akkor azt jegyezd le, de ne kezdj el rajta agyalni, mert akkor már nem leszel jelen. Sőt, akár újrakezdheted a szorongás ördögi körét. (Pl. Jaj, én nem ilyen vagyok. Vajon nekem is sikerülne? Persze, könnyű neki. stb.)

Tereld vissza a figyelmed az előadásra (váll, nyak lelazítása) és hagyd az agyalást a szünetre vagy a hazaútra, ha mindenképpen szükséges.

 

készülj fel a rendezvényre és gyűjts tapasztalatokat

 

Érezd jól magad a rendezvényen introvertáltként is

 

Introvertáltként a biztonságra törekvés előnyt élvez a kockázatvállalással szemben. Márpedig egy társasági eseményen, rendezvényen való részvétel jár némi kockázattal (érzelmi szinten) és mi ettől kisebb-nagyobb mértékben szoronghatunk.

 

A szorongásunk oldásának kulcsa bennünk van. Begyűjthetjük, feldolgozhatjuk a rendelkezésre álló információkat és kedvünkre elemezhetjük őket. Elmerülhetünk a részletekben, terveket kovácsolhatunk a vélt problémák leküzdésére, miként birkózunk majd meg a felmerülő társas helyzetekkel.

 

A legjobb, ha testközeli élményeket szerzünk, és teszteljük, miként hatékony túllendülnünk a társas szorongásainkon.

 

Itt olvashatsz arról, hogy mi jár egy introvertált és extrovertált fejében például egy házibulin, a könyvtárban, első találkozáskor, munkahelyi megbeszélésen vagy ha cseng a telefon.

Kiss Zita

Kiss Zita

Karrier- és Kapcsolatteremtési Tanácsadó / az introvertált útkeresők mentora

Célom: csendes sorstársaim támogatása tehetségük kiaknázásában, a kommunikációs és kapcsolatteremtési képességük fejlesztésében, hogy jól érezzék magukat a bőrükben és harmonikus, boldog életet éljenek. Bővebben rólam itt olvashatsz.